Τουρκία – Συρία: Πώς οι ΗΠΑ «άδειασαν» πάλι την Τουρκία για τους Κούρδους

Οι Κούρδοι της Συρίας δεν είναι τρομοκράτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, αδειάζοντας έτσι την Τουρκία και τους βομβαρδισμούς που συνεχίζει στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών ο κ. Τονερ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αμερικανική βούληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας στη Συρία καθώς όπως είπε το YPG δεν έχει σχέση με τους Κούρδους του PKK που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκράτες και από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κερδίσουν έδαφος στο Χαλέπι.

«Καταλαβαίνουμε τους φόβους της Τουρκίας για οτυς Κούρδους της Συρίας, αλλά επιθυμούμε να σταματήσιε άμεσα τους βομβαρδισμούς εναντίον τους» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ. Υπενθύμισε δε, ότι είναι διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε χθες από ΗΠΑ και Ρωσία.

Τέλος κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα λήξης της χρήσης του Ιντσιρλίκ από τις αμερικανικές δυνάμεις. Το θέμα είχε προκύψει από δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου που απείλησε με κλείσιμο της βάσης οτυ Ιντσιρλίκ εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας.

Θετική για την Άγκυρα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Θετική χαρακτήρισε η τουρκική κυβέρνηση τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της τουρκικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης TRT ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Άγκυρας δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν:

« Η συμφωνία δεν αφορά την Νταες (ISIS) και παρόμοιες οργανώσεις. Ελπίζουμε η Ρωσία στο πλαίσιο του αγώνα κατά της Νταες να μην σκοτώσει αθώους και αμάχους ανθρώπους. Παρόλα αυτά όμως χαρακτηρίζουμε θετική τη συμφωνία. Θεού θέλοντος, μετά από τις διαβουλεύσεις που θα συνεχιστούν επί 6 μήνες, το σύνολο της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης να πάρει θέση στη διαδικασία αναδόμησης. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας Συρίας δίχως τον Άσαντ. Και πάλι ελπίζουμε με την ειρήνευση να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Σύριοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους» σημείωσε ο κος Κουρτουλμούς.