OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Υπέγραψε με Ιαπωνία για πυρηνικό εργοστάσιο

04/05/2013 - 01:29
Share on FacebookShare on Twitter
Οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Heavy Industries Ltd και Itochu Corporation, μαζί με την γαλλική GDF Suez, ανέλαβαν να κατασκευάσουν το δεύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Τουρκίας, ένα έργο το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 22 δισεκατ. δολάρια, βάσει μιας διμερούς συμφωνίας η οποία υπεγράφη σήμερα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιάπωνας ομόλογός του Σίνζο Άμπε υπέγραψαν την διμερή συμφωνία στην Άγκυρα.
Οι εταιρείες αυτές θα οικοδομήσουν ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού συνολικής δυναμικότητας 4.800 μεγαβάτ (MW) στην παράκτια πόλη Σινώπη, στην Μαύρη Θάλασσα.

Η κοινοπραξία πρόκειται να εγκαταστήσει αντιδραστήρες Atmea της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας Areva, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται σε αυτή.
Ως σήμερα ο αντιδραστήρας αυτός δεν έχει πωληθεί ή τεθεί σε λειτουργία κάπου. Η Αρεβά ελπίζει ότι θα τον πωλήσει στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Βιετνάμ και στην Αργεντινή.

Μεγάλο μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από την Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), την ιαπωνική υπηρεσία που παρέχει πιστώσεις σε εξαγωγικές εταιρείες, και την γαλλική εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Coface.
Οι εταιρείες θα εκπονήσουν επίσης μια μελέτη για το χώρο όπου θα μπορέσει να ανεγερθεί το τρίτο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο θέλει να κατασκευάσει η Άγκυρα.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για (την κατασκευή) του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας, το οποίο θα αποτελέσει μια τουρκική κατασκευαστική προσπάθεια», είπε ο Ερντογάν κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

Η αναπτυσσόμενη με ταχύ ρυθμό Τουρκία εισάγει σχεδόν το 97% της ενέργειας που καταναλώνει. Ο Ερντογάν είναι θερμός υποστηρικτής του φιλόδοξου πυρηνικού προγράμματος της Άγκυρας, το οποίο έχει στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τους υδρογονάνθρακες, με την εξασφάλιση ενός 10% των ενεργειακών της αναγκών από αυτό ως το 2023.

Η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που επικαλέστηκε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ όταν προέβλεψε σταθερή ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας παρά την καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας πριν από δύο χρόνια.
Η τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων στην Φουκουσίμα, που ακολούθησαν τον τεράστιο σεισμό και το τσουνάμι που αυτός προκάλεσε την 11η Μαρτίου 2011, ταρακούνησε την βιομηχανία και ήγειρε από πολλές πλευρές ερωτήματα για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας.
Η συμφωνία με την Τουρκία θεωρείται σημαντική επιτυχία για τον Άμπε, ο οποίος συνηγορεί υπέρ των προτύπων ασφαλείας της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας μετά το δυστύχημα, το οποίο είχε χαρακτηριστεί το σοβαρότερο μετά από εκείνο στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Τουρκίας το 2023, ενώ ο τέταρτος και τελευταίος θα είναι επιχειρησιακός το 2028, αν και ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα.
Η Τουρκία θα διατηρήσει κατά το μέγιστο το 45% της κοινοπραξίας, που θα ιδρυθεί επίσημα πριν από την έναρξη της κατασκευής. Τα ποσοστά της GDF Suez και της Mitsubishi δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η ρωσική Rosatom πρόκειται να αρχίσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας περί τα μέσα του 2015. Αναμένει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό να αρχίσει το 2019, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τον Φεβρουάριο.
Αυτό το έργο, το κόστος του οποίου αναμένεται να ανέλθει σε 20 δισεκατ. δολάρια, στην Άκουγιου της Μερσίνης, στις ακτές της Τουρκίας που βρέχονται από την Μεσόγειο, προβλέπεται να έχει επίσης τέσσερις αντιδραστήρες με συνολική εγκατεστημένη παραγωγική δυνατότητα 4.800 MW. 

Tags: ΙΑΠΩΝΙΑΠΥΡΗΝΙΚΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Όλος ο κόσμος δοξάζει τον Αλλάχ που την Τουρκία κυβερνά το AKP

26/03/2026 - 17:48
Ιράκ - Τουρκία - NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Απέσυρε τα στρατεύματά της από την Βαγδάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO να τερματίσει την αποστολή του

26/03/2026 - 15:57
Μαύρη Θάλασσα - δεξαμενόπλοιο
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Φέρεται να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο

26/03/2026 - 09:45

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στο στρατό να επεκτείνει τη «ζώνη ασφαλείας» στο νότιο Λίβανο

Πακιστάν: Φιλοξένησε συνομιλίες με Τουρκία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία – Οι προτάσεις για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

E-3 Sentry: Ιρανική επίθεση σε αεροπορική βάση της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αμερικανικό ιπτάμενο ραντάρ

IDF: Βομβάρδισε δεκάδες εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και drones του Ιράν

Συρία: Ο στρατός απώθησε επίθεση drones που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράκ εναντίον αμερικανικής βάσης

Γάζα: Έξι νεκροί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε δύο σημεία ελέγχου της αστυνομίας της Χαμάς

RUSI: Το 80% των πυραύλων αναχαίτισης Arrow που διέθετε το Ισραήλ πριν τον πόλεμο έχει εξαντληθεί

Ιράν: «Περιμένουμε τους Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφός μας για να τους κάψουμε»

Top News

Καιρός - Καλλιάνος: Πρωταπριλιά με σφοδρή κακοκαιρία σε 15 περιοχές - Καταιγίδες και άνεμοι έως 10 μποφόρ

Μαρινέλλα: Η ατάκα στον Γιώργο Ζαμπέτα για το τραγούδι «Σταλιά - Σταλιά» που αρνήθηκε να ερμηνεύσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ελεονώρα Μελέτη για revenge porn: Ιστοσελίδα έχει πάρει φωτογραφίες από το Instagram και μας έχει ξεγυμνώσει

Παύλος Πολάκης για Νικόλα Φαραντούρη στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Είναι φελλός, μικρός ήταν στη ΔΑΠ»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert