Τουρκία: Αναφανδόν υπέρ της κίνησης Στόλτενμπεργκ – Δηλώνει έτοιμη για διάλογο αλλά άνευ όρων

Την πρωτοβουλία του Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να στηρίξει η Τουρκία, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να κάνει το ίδιο. Μετά την… αναστάτωση που προκάλεσε το tweet του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ – σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου- και τη διάψευση που ακολούθησε από ελληνικές διπλωματικές πηγές, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την απόλυτη στήριξη του στον Στόλτενμπεργκ.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με τη χώρα μας αλλά “χωρίς προϋποθέσεις”. Η αποστροφή αυτή «απαντά» στην ελληνική θέση, ότι δηλαδή «αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

“Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων.

Η πρωτοβουλία αυτή, του Γ.Γ. η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών.

Περιμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα”.

Τι είχε προηγηθεί – Η ελληνική αντίδραση

“Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου”, τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, διαψεύδοντας τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω Twitter πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών, στις οποίες και έδωσε ένα έγγραφο με κάποια σημεία, αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι αντιπροσωπείες παρέλαβαν το σχετικό memo, γεγονός που φαίνεται πως ερμηνεύθηκε από τον Στόλτενμπεργκ ως συμφωνία για έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο, η Αθήνα το διαψεύδει κατηγορηματικά, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.