OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Φιλοκούρδοι βουλευτές συναντούν πολιτικούς ηγέτες μετά τη συνάντησή τους με τον Οτσαλάν

02/01/2025 - 16:46
PKK - Οτσαλάν

REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Το αντιπολιτευόμενο φιλοκουρδικό κόμμα DEM στην Τουρκία ανακοίνωσε πως αντιπροσωπεία μελών του θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος MHP, στο πλαίσιο μιας απόπειρας να επαναληφθεί ο διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις τουρκικές αρχές.

Σε ανακοίνωσή του, το DEM αναφέρει πως τριμελής αντιπροσωπεία του θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς και στη συνέχεια με τον επικεφαλής του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι συνομιλίες θα αφορούν τη συνάντηση, το σαββατοκύριακο, μελών του DEM με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο στην Τουρκία ιδρυτή του PKK που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα υπό όρους αποφυλάκισης στο νησί-φυλακή του Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτή η συνάντηση με τον Οτσαλάν, η πρώτη εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κατευνασμού των εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το PKK, αυτονομιστικό κίνημα που δρα εδώ και δεκαετίες και θεωρείται τρομοκρατικό και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αφότου ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο αρχηγός του υπερεθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), κάλεσε τον Οτσαλάν να έρθει ενώπιον του κοινοβουλίου για να απαρνηθεί την τρομοκρατία και να διαλύσει τη μαχητική οργάνωση.

Ο Μπαχτσελί είχε κάνει λόγο για «δικαίωμα στην ελπίδα», μια διατύπωση που ερμηνεύθηκε ευρέως ως αναφορά σε ενδεχόμενη πρόωρη απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Η δράση του Μπαχτσελί υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχω την αρμοδιότητα και την αποφασιστικότητα που είναι απαραίτητες για να κάνω μια θετική συνεισφορά στο νέο παράδειγμα που προέβαλαν ο κ. Μπαχτσελί και ο κ. Ερντογάν», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη διάρκεια της συνάντησής του, το Σάββατο, με τους βουλευτές του DEM, τον Σίρι Σουρέγια Οντέρ και την Περβίν Μπουλντάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του DEM.

«Είμαι έτοιμος να λάβω τα απαραίτητα μέτρα και να κάνω αυτή την έκκληση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το DEM.

Οι Οντέρ και Μπουλντάν «άρχισαν σειρά συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα» και σήμερα θα είναι μαζί τους και ο 82χρονος Αχμέτ Τουρκ, επιφανής κουρδικής καταγωγής παλαίμαχος πολιτικός στην Τουρκία.

Σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε το σαββατοκύριακο μέσω του X, ο Τουντσέρ Μπακιρχάν, συμπρόεδρος του κόμματος DEM, χαιρέτισε αυτό που περιέγραψε ως μια «ιστορική ευκαιρία να οικοδομηθεί ένα κοινό μέλλον».

«Βρισκόμαστε στις παραμονές ενός εν δυνάμει δημοκρατικού μετασχηματισμού στην Τουρκία και στην περιοχή. Ήρθε η στιγμή για να επιδείξουμε θάρρος και προνοητικότητα για να οδηγηθούμε σε μια έντιμη ειρήνη», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: DEMΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Έξαλλος ο Ερντογάν με τις επιθέσεις σε τουρκικά εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – «Προειδοποιούμε και τις δύο πλευρές»

01/12/2025 - 20:07
Μαδούτο - Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Washington Post: Γιατί η Τουρκία είναι ιδανικός τόπος «εξορίας» για τον Μαδούρο

28/11/2025 - 12:44
TF-2000
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TF-2000: Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή του προηγμένου αντιτορπιλικού – Θα αποτελεί μέρος του «Steel Dome»

27/11/2025 - 15:10

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert