OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 ετών η πρώην βουλευτής των Κούρδων Γκιουβέν

21/12/2020 - 14:25
Κούρδοι σε ΕΕ: Παγώστε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Η πρώην βουλευτής των Κούρδων Λεϊλά Γκιουβέν καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 22 ετών και τριών μηνών από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για κατηγορίες που συνδέονται με την «τρομοκρατία».

Αφού καθαιρέθηκε από το αξίωμά της τον Ιούνιο έπειτα από κοινοβουλευτική ψηφοφορία, η Γκιουβέν, 56 ετών, κρίθηκε ενοχή για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», δηλ. στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και «προπαγάνδα» υπέρ της οργάνωσης αυτής σύμφωνα με την ετυμηγορία.

Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί σε βάρος της πρώην βουλευτού η οποία έχει αφεθεί ελεύθερη και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση, δήλωσε ο δικηγόρος της στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Γκιουβέν δεν ήταν στο ακροατήριο σήμερα και προς το παρόν δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται.

Η Γκιουβέν είναι συμπρόεδρος του «Κογκρέσου δημοκρατικής κοινωνίας» (DTK), μιας οργάνωσης την οποία οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι συνδέεται με το PKK, που κατατάσσεται στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις από την Άγκυρα και τους δυτικούς εταίρους της.

«Η μητέρα μου καταδικάστηκε για τις δραστηριότητές της σε σχέση με το DTK, που θεωρείτο άλλοτε ένας συνομιλητής από τις αρχές», ανέφερε ε η Σαμπιχά Τεμιζκάν, η κόρη της πρώην βουλευτού στο Twitter.

«Η καταδίκη αυτή είναι το απτό παράδειγμα της εφαρμογής ενός δικαίου του εχθρού ως προς τους Κούρδους», εκτίμησε από την πλευρά της η Εμπρού Γκιουνάι, βουλευτής και εκπρόσωπος του HDP, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών του οποίου ήταν βουλευτής η Γκιουβέν πριν από την καθαίρεσή της.

Αυτή αποφασίστηκε τον Ιούνιο σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία που διενεργήθηκε μετά την επιβεβαίωση προηγούμενης καταδίκης σε φυλάκιση της Γκιουβέν για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Η Γκιουβέν, που ήταν τότε βουλευτής του HDP, είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 αφού είχε επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη τότε εναντίον του κουρδικής πλειοψηφίας θυλάκου Αφρίν στη βόρεια Συρία.

Είχε ξεκινήσει απεργία πείνας στη φυλακή τον Νοέμβριο του 2018 διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τους ιδρυτές του PKK.

Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες κρατούμενοι, έλαβε τέλος τον Μάιο του 2020 έπειτα από έκκληση του Οτσαλάν αφού συναντήθηκε με τους δικηγόρους του για πρώτη φορά από το 2011.

Η Γκιουβέν είχε αφεθεί ελεύθερη υπό όρους τον Ιανουάριο του 2019 και έως τη λήξη της ποινής της.

Φιλοκουρδικοί κύκλοι, ιδιαίτερα το HDP, αποτελούν αντικείμενο μιας αδυσώπητης καταστολής εδώ και χρόνια στην Τουρκία.

Η τουρκική εξουσία κατηγορεί το HDP ότι είναι «πολιτική βιτρίνα» του PKK, κατηγορία που απορρίπτεται από το φιλοκουρδικό κόμμα που υποστηρίζει ότι είναι θύμα καταστολής λόγω της σφοδρής εναντίωσής του στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην εμβληματικός ηγέτης του HDP, κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες που συνδέονται με την «τρομοκρατία».

Πολλοί φιλοκούρδοι δήμαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία καθαιρέθηκαν και συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με το PKK.

Πηγή: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: PKKΒΟΥΛΕΥΤΗΣΚΑΤΑΔΙΚΗΚΟΥΡΔΟΙΛΕΪΛΑ ΓΚΙΟΥΒΕΝΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Related Posts

Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προτείνει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – ΗΠΑ

30/01/2026 - 13:48
Τουρκία - Ιράν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην ΗΠΑ και Ιράν επιδιώκει η Τουρκία – Στην Άγκυρα αύριο ο Ιρανός ΥΠΕΞ

29/01/2026 - 11:44

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Άγγελος Λάτσιος: Η φωτογραφία με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert