Τουρκία: «Καβγάς» Τσαβούσογλου με την Βελγίδα ΥΠΕΞ για τις εκλογές του 2023 και την τρομοκρατία [vid]

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποδέχθηκε σήμερα στην Άγκυρα την Βελγίδα ομόλογό του, Χάτζα Λαμπίμπ.

Ωστόσο, το κλίμα κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου δεν ήταν πολύ «φιλικό», αφού διαδραματίστηκε ένα «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών.

Καθώς σύσσωμη η Δύση καταδικάζει την προσπάθεια καθαίρεσης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, η Βελγίδα ΥΠΕΞ μίλησε με αυστηρό τόνο στον Τούρκο ομόλογό της. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι στην Τουρκία υπάρχει έλλειψη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι πρέπει οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 «να αντικατοπτρίζουν την επιλογή και τις πεποιθήσεις του τουρκικού λαού».

Φανερά εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου απάντησε στην Λαμπίμπ. «Για να είμαι ειλικρινής μου φαίνεται περίεργο που μας προειδοποιείτε για τις εκλογές. Οι εκλογές στην Τουρκία είναι πάντα διαφανείς και δημοκρατικές».

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε, με έντονο πάντα ύφος, ότι η χώρα του περιμένει από το Βέλγιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, «που στη χώρα σας υπάρχει έντονη δράση». «Μόλις χθες, έξω από την πρεσβεία μας στο Βέλγιο, έγιναν διαδηλώσεις με τις σημαίες του PKK και φωτογραφίες του Οτσαλάν».

Η Βελγίδα ΥΠΕΞ, Χάτζα Λαμπίμπ, απάντησε άμεσα στις εριστικές δηλώσεις του ομολόγου της, εξηγώντας πως οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των διαδηλώσεων. «Αν έχετε εσείς περισσότερες πληροφορίες για την διαδήλωση, να μας τις πείτε».