Τουρκία: Αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE)

Με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και έχει ισχύ από τις 8 Απριλίου.

Η συνθήκη CFE υπογράφηκε το 1990, μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ώστε να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν στη μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.

Η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από τη συνθήκη CFE τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο είχε αναστείλει την ενεργό συμμετοχή της πριν από πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται πως μετά την κίνηση της Μόσχας, οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ την καταδίκασαν και ανακοίνωσαν ότι επί της ουσίας αναστέλλουν τη λειτουργία της CFE για όσο χρειαστεί.

«… Η αποχώρηση της Ρωσίας είναι η τελευταία μιας σειράς ενεργειών που συστηματικά υπονομεύουν την ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφερε στις 7/11/2023 σε δήλωσή του το ΝΑΤΟ. «Ως εκ τούτου, κατά συνέπεια, τα Συμμαχικά Κράτη Μέλη προτίθενται να αναστείλουν τη λειτουργία της Συνθήκης CFE για όσο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι μια απόφαση που υποστηρίζεται πλήρως από όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Του ανταποκριτή Γ. Μανδαλίδη