OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: «Πόλεμος νεύρων» με προκλητικούς χάρτες της Μεσογείου

25/12/2019 - 10:43
Τουρκία - Μεσόγειος
Share on FacebookShare on Twitter

Το «όραμα» της Τουρκίας να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο ξεδιπλώνει αρθρογράφος του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της γειτονικής χώρας Anadolu.

Κεντρική ιδέα μία και μοναδική: Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους.

«Η νέα γεωστρατηγική της Τουρκίας από την Τρίπολη έως τη Ντόχα: Υπεράσπιση μιας περιοχής» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος -που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί- με τον νέο προκλητικό χάρτη από την Τουρκία.

«Έχοντας πάρει μαθήματα από τα λάθη που έγιναν πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία τώρα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό», αναφέρει το δημοσίευμα.

[#Analysis] – #Turkey’s new #geostrategy from #Tripoli to #Doha: ‘Defending an area’ https://t.co/NZ0yiC2hWf pic.twitter.com/B6FLuLavk0

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) December 24, 2019

Ο Τούρκος αναλυτής περιγράφει τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο ως ένα «χαστούκι» στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.

Ο Καντζί κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ, γράφοντας πως η συμφωνία με τη Λιβύη θυμίζει τη διάσημη ρήση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας «δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί». Κατά τον αρθρογράφο, η φιλοσοφία της φράσης αυτής του Ατατούρκ τονίζει τη μεγάλη γραμμή άμυνας της Τουρκίας, από το Κατάρ μέχρι την Τρίπολη της Λιβύης, με την Κύπρο στη μέση. Αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αφού κάνει αναφορά στις επιχειρήσεις που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ο Καντζί ισχυρίζεται ότι η Τουρκία «απαντά» στις… προσπάθειες αποκλεισμού της από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή! Και υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια ευρύτερη περιοχή. Αυτή η περιοχή, σημειώνει, σχηματίζεται από τη μια από το ένα άκρο της μεσογειακής «ασπίδας», η οποία, γράφει, ξενικά και καλύπτει τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης.

Ο αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο τουρκικό drone που στις 16 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα. Αφού γράφει διθυράμβους για το «drone που κατασκευάστηκε στην Τουρκία, από Τούρκους μηχανικούς» με αποκλειστική χρηματοδότηση από την Άγκυρα, ο Καντζί τονίζει πως μόλις προσγειώθηκε στα κατεχόμενα το τουρκικό drone, «σηκώθηκε» ξανά όχι μόνο για να «προστατεύσει» τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως «απάντηση σε τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα)».

«Δεύτερο «χαστούκι» στην Κύπρο»

Ο αρθρογράφος κατηγορεί την Ελλάδα πως συνέχισε (!) «τις παρενοχλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο συμμετέχοντας στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» την οποία διοργάνωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά με F-16 και ήταν η πρώτη εδώ και 19 χρόνια». Στις κινήσεις αυτές, συνεχίζει ο Τούρκος αρθρογράφος, η Τουρκία «απάντησε» με την πτήση του drone, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει την ελληνική κοινή γνώμη».

Κάνοντας μια αναδρομή στο… 1998, ο λόγος του γίνεται ακόμη πιο προκλητικός στη συνέχεια: «Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλία, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- εξαιτίας των φιλοδοξιών τους, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές τους δυνατότητες».

«Η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»

«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. την κυβέρνηση της Τρίπολης) απέναντι στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία» αναφέρει ο Καντζί. «Πρέπει να κοιτάξουμε 100 χρόνια πίσω για να εκτιμήσουμε τη σπουδαιότητα της ναυτικής δύναμης που μπορεί να αναπτύξει η Τουρκία στη Λιβύη», συμπληρώνει.

Και με… επιστροφή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της πολιτικής που ακολούθησε στη Μεσόγειο, ο Ακιντζί καταλήγει: «Έχοντας πάρει μαθήματα από τα λάθη που έγιναν πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με τη ρήση (του Ατατούρκ) «δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί», αυτή η «περιοχή» πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου».

Με πληροφορίες από Newsit.gr, Anadolu

Tags: ANADOLUDRONESUAVΜΕΣΟΓΕΙΟΣΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣΣΥΝΟΡΑΤΟΥΡΚΙΑΧΑΡΤΕΣ

Related Posts

Συρία - τουρκικό drone
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συρία: Φονική επίθεση τουρκικού drone σε περιοχή που ελέγχεται από Κούρδους

09/08/2022 - 20:35
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Αμπντουλχαμίτ Χαν: Πού στέλνει το γεωτρύπανο ο Ερντογάν

09/08/2022 - 15:31
F-16
ΤΟΥΡΚΙΑ

F-16: Τουρκική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για τα μαχητικά – Απορρίπτει τους όρους του Κογκρέσου ο Ακάρ

09/08/2022 - 13:24

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Οι βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια στο ΣΑ του ΟΗΕ

Μαλί: Παραλαμβάνει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία

Μπάιντεν: Επικύρωσε την έγκριση της εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Ο πόλεμος της Ρωσίας πρέπει να τελειώσει με την απελευθέρωση της Κριμαίας»

Σαν σήμερα: Το 1920 υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών, βάζοντας «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Φινλανδία: Ρώσοι χάκερ φέρονται να βρίσκονται πίσω από την επίθεση στον ιστότοπο του κοινοβουλίου

Συρία: Φονική επίθεση τουρκικού drone σε περιοχή που ελέγχεται από Κούρδους

Μπούτσα: «Τουλάχιστον 458 άμαχοι νεκροί στην μαρτυρική πόλη κατά την ρωσική εισβολή»

Top News

Ζάκυνθος: Γέμισε σκουπίδια στο Ναυάγιο - Viral οι απαράδεκτες εικόνες

Συμπλήρωμα διατροφής: Ποιό συστήνει διαιτολόγος για καύσεις στο κοιλιακό λίπος

Ματίνα Παγώνη: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα, ο κόσμος έχει κουραστεί

LIVE NEWS: Πρεμιέρα για την ενημερωτική εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert