Τουρκία: Στο 70% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο!

«Σοκ και δέος» προκαλούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία στην Τουρκία, καθώς ο πληθωρισμός «χτυπάει κόκκινο».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο πληθωρισμός άγγιξε το 70%!

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεχε σε ετήσια βάση τον Απρίλιο στην Τουρκία σε ποσοστό 69,97%.

Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των τιμών ενέργειας και των εμπορευμάτων μετά την περσινή βουτιά της τουρκικής λίρας

Η κατρακύλα της λίρας προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγώντας στη σταθερή αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,25%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, έναντι 6% που προβλεπόταν με βάση έρευνα του Reuters. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός προβλεπόταν στο 68%.

Η αύξηση στις τιμές καταναλωτή είχε ως αιχμή το άλμα κατά 105,9% στον τομέα μεταφορών, ο οποίος περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, και το άλμα κατά 89,1% στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

Τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο, ο ίδιος δείκτης ήταν στο 61,14%.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 13,38% και των κατοικιών κατά 7,43%.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πληθωρισμός θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών που θα γίνουν – εκτός απροόπτου – τον Ιούνιο του 2023.