OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Τον χαβά του ο Ερντογάν «δεν θα υπάρξουν κυρώσεις»

15/07/2019 - 18:53
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για το σύστημα πυραύλων S-400 είναι το πιο σημαντικό συμβόλαιο μέχρι σήμερα στη σύγχρονη τουρκική ιστορία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή.

«Με την αγορά του S-400, η Τουρκία δεν προετοιμάζεται για πόλεμο. Τα συστήματα αεράμυνας αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα μας. Θα ληφθούν και άλλα μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η αμυντική δυνατότητα της χώρας μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τα κορυφαία στελέχη των ΜΜΕ στην Τουρκία.

Η Τουρκία έλαβε την πρώτη παρτίδα των συστημάτων S-400 την Παρασκευή εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον σχετικά με την αγορά. Η σύμβαση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την αγορά τεσσάρων σειρών πυραυλικών συστημάτων S-400 υπεγράφη στα τέλη του 2017.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Άγκυρα κινδυνεύει να αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth και αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Νόμο περί Αντιπολίτευσης κατά των Κυρώσεων (CAATSA).

Τι είπε για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο Ερντογάν αμφισβήτησε την Κυριακή την πιθανότητα κυρώσεων από τις ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας για την αγορά του συστήματος.

«Η Τουρκία δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της CAATSA. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό που να αφορά την συμφωνία για τα F-35», δήλωσε ο Erdoğan.

«Οι S-400 είναι ένα θέμα, τα F-35 κάτι εντελώς διαφορετικό. ‘Άλλωστε χουμε ήδη πληρώσει $ 1,4 δισεκατομμύρια για το F-35», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αν η Τουρκία απομακρυνθεί από το πρόγραμμα F-35, το κόστος ενός αεροσκάφους μπορεί να αυξηθεί κατά 7-8 εκατομμύρια δολάρια … Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για την Ουάσινγκτον».

Η διαδικασία παράδοσης των S-400 στην Τουρκία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι μέρος των εργασιών για την εγκατάσταση των συστημάτων πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι παρά τα «πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα με τη Δυτική Συμμαχία», η Τουρκία συνεχίζει να βλέπει τις μεγαλύτερες απειλές από τη Δύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε την ιδέα της από κοινού παραγωγής του συστήματος με τη Ρωσία κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον προηγούμενο μήνα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συζητήσει τις προοπτικές αγοράς του S-500 από τη Μόσχα αργότερα.

«Καρφί» για Τραμπ

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι ο αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έδωσε ενδείξεις κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά του S-400 , υπενθυμίζοντας τη συζήτησή του με το Trump στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20.

«Η προσέγγιση ενός γερουσιαστή για το σκοπό αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να καταστρέψει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα είναι «απαιτούμενες από το νόμο» εάν η Τουρκία «ενεργοποιήσει» αμυντικά συστήματα που αγοράστηκαν από τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν κάλεσε τον Γκράχαμ ως «εχθρό της Τουρκίας» και προέτρεψε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να μην πέσει θύμα του «παιχνιδιού» του γερουσιαστή.

Πηγή: Ahval

Tags: F-35S-400ΗΠΑΚΥΡΩΣΕΙΣΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert