Τουρκικά «τερτίπια» στο ΝΑΤΟ για την Κύπρο

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην πρόσκληση της Κύπρου από το ΝΑΤΟ για αν λάβει μέρος στο πρόγραμμα PfP. Η Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP) είναι ένα πρόγραμμα  διμερούς συνεργασίας μεταξύ των μεμονωμένων  χωρών και του ΝΑΤΟ. Επιτρέπει στους εταίρους να αναπτύξουν ατομική σχέση με το ΝΑΤΟ, επιλέγοντας τις δικές τους προτεραιότητες συνεργασίας.

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για την πρόσκληση και αρνήθηκε να παραστεί στην  στην τελετή αλλαγής διοίκησης του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή της Ευρώπης (SACEUR) στο Ανώτατο Αρχηγείο της Allied Powers Europe (SHAPE), στο Μονς του Βελγίου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 π.μ. ώρα Βελγίου.

Οι Τούρκοι ιθύνοντες της αποστολής στο ΝΑΤΟ είχαν ήδη προειδοποιήσει πως θα απέσχουν από την τελετή σε περίπτωση που πραγματοποιούταν η πρόσκληση της Κύπρου στο πρόγραμμα συνεργασίας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είχε ενημερωθεί προσωπικώς για την απόφαση της Τουρκίας. Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών από την πλευρά του κατήγγειλε την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και κάλεσε τη συμμαχία να μην προχωράει σε κινήσεις που παραβιάζουν τις συλλογικές αποφάσεις.

Πάντως με δεδομένη την πρόθεση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τη Λευκωσία αλλά και μια ενδεχόμενη  αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Κυπριακή δημοκρατία η Τουρκία θα απολέσει ένα παραδοσιακό της διπλωματικό πλεονέκτημα.

 

Πηγή: Hurriyet