OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκική λίρα: Η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει για να «μαζέψει τα σπασμένα» του Ερντογάν

01/12/2021 - 14:10
τουρκική λίρα
Share on FacebookShare on Twitter

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε ισχυρά από τα σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε υποχωρήσει νωρίτερα, καθώς η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις λόγω των «μη υγιών» τιμών της αγοράς.

Η άστατη διαδρομή της λίρας σε μία αγορά με χαμηλή ρευστότητα σημειώθηκε μετά τη βουτιά που έκανε το τουρκικό νόμισμα τον Νοέμβριο. Η πτώση που κατέγραψε η λίρα τον Νοέμβριο ήταν περίπου 30%, η δεύτερη χειρότερη ιστορικά, και σφυρηλατήθηκε από τη στήριξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη μεγάλη νομισματική χαλάρωση παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις γενικευμένες επικρίσεις.

Η κεντρική τράπεζα – την οποία ο Ερντογάν ανασχημάτισε και πίεσε φέτος – ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι παρενέβη «άμεσα» στην αγορά «με πωλήσεις λόγω των μη υγιών διαμορφώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο είχε υποχωρήσει νωρίτερα 3,3% στις 13,87 λίρες ανά δολάριο, ανέκαμψε στις 12,76 λίρες στις 11.36 (ώρα Ελλάδας), με άνοδο πάνω από 5% στην ημέρα. Είχε βυθιστεί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 14 λιρών την Τρίτη καθώς ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής του και το δολάριο ωφελήθηκε από τις δηλώσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπέρ μίας σύσφιξης της πολιτικής.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 47% της αξίας του φέτος και 30% μόνο τον Νοέμβριο, διαβρώνοντας ταχύτατα τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων, αναστατώνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυρών που διαγκωνίζονται να βρουν κάποια εισαγόμενα φάρμακα.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε για πέμπτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, την οποία οι περισσότεροι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν απερίσκεπτη. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, δεν υπάρχει «επιστροφή» από τη νέα πολιτική. «Θα δούμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σημαντικά και επομένως θα υπάρξει βελτίωση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες πριν τις εκλογές», πρόσθεσε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το αργότερο έως τα μέσα του 2023.

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πείραμα που επιχειρεί ο Ερντογάν να κάνει και η αγορά προσπαθεί να τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής για επενδύσεις της Allspring Global Investments. «Οι τιμές των εισαγωγών πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς πέφτει η λίρα, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό. Οι ξένες επενδύσεις μπορεί να διώξουν τις ξένες επενδύσεις, καθιστώντας δυσκολότερη τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Τα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) υποδηλώνουν έναν υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας», πρόσθεσε. «Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί…Είναι ένα τοξικό μείγμα», συνέχισε.

Οι μαζικές πωλήσεις της λίρας τον Νοέμβριο ήταν από τις μεγαλύτερες ιστορικά και συγκρίσιμες με εκείνες που αντιμετώπισε η τουρκική οικονομία στις κρίσεις του 2018, του 2001 και του 1994.

Το κόμμα AK του Ερντογάν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μετά την κρίση του 2001, βλέπει τα ποσοστά στήριξής του από τους πολίτες να μειώνονται πολύ στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα έχανε από τους περισσότερους πιθανούς υποψήφιους για την προεδρία.

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 15% υπό την πίεση του Ερντογάν, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια να είναι έντονα αρνητικά, με τον πληθωρισμό να κινείται περί το 20%. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την άμεση αναστροφή της πολιτικής και πρόωρες εκλογές.

Οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η υποτίμηση της λίρας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού – ο οποίος προβλέπεται να φθάσει το 30% το επόμενο έτος, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υποτίμησης του νομίσματος – θα εκτροχιάσουν το σχέδιο του Ερντογάν.

Tags: ΛΙΡΑΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

Δαβάκης για Υπαξιωματικούς: «Υπάρχει βαθμολογικός πληθωρισμός – Δεν χρειαζόμαστε έναν προθάλαμο Αξιωματικών»

SBU: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά Su-27, περιπολικό σκάφος και μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου [pics]

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Top News

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος έβαλε τα κλάματα on air: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης να έρθει να με κοιτάξει στα μάτια»

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Για ποιους οδηγούς είναι υποχρεωτικό το «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες, βροχές και χιόνια στα ορεινά - Με κρύο θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert