Τσαβούσογλου: Απειλεί με κλιμάκωση της έντασης αν η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις

Ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα λόγω των προκλητικών ενεργειών της στην περιοχή.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ελβετό ομόλογό του, σχολίασε την παράδοση του πρώτου φορτίου των S-400 στην Τουρκία, ενώ επίσης απείλησε με κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει σε επιβολή κυρώσεων εις βάρος τους.

Τι δήλωσε ο Τσαβούσογλου

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Αν χρειαστεί θα κάνουμε και επιπλέον βήματα και κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει.

Αν όμως η Ε.Ε. για να ικανοποιήσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ( Κυπριακή Δημοκρατία), παραδέχομαι πως μέχρι τώρα κράτησαν θέση, κάνουν κάποιο βήμα για να δείξουν συμπαράσταση , τότε εμείς θα απαντήσουμε και θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο.

Θα το κάνουμε χωρίς καμία αμφιβολία. Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Τι ανέφερε το σχέδιο κοινής δήλωσης της ΕΕ

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης: «Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, η ΕΕ αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία για τις Αερομεταφορές, και να μην πραγματοποιηθούν προς το παρόν συναντήσεις για διάλογο υψηλού επιπέδου”, αναφέρει το ίδιο σχέδιο.

«Το Συμβούλιο επικροτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δράσεις στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια».

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας που θα την περιορίζουν ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση που η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από: Cyprus TimesEleftheros Typos