Τσαβούσογλου: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν αποτρέπουν την αγορά των S-400

Σε νέες δηλώσεις σχετικά με τους S-400 στην Τουρκία προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από την Ρουάντα, αφήνοντας αιχμές για την στάση των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν τους αποτρέπει η απειλή επιβολής αμερικανικών κυρώσεων.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την ημερομηνία παράδοσης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας στην Τουρκία, αλλά και με τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην επερχόμενη Σύνοδο των G-20 στο προσκήνιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε την «απάντησή του» για την κατάληξη της υπόθεσης των S-400.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως ανεξάρτητα με το τι θα κάνουν ή αποφασίσουν οι ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει ήδη αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 και σε καμία περίπτωση δεν θα αποσυρθεί από την συμφωνία αγοράς με τη Μόσχα, καθώς ήδη οι δύο πλευρές συζητούν για τις ημερομηνίες παράδοσης των πυραυλικών συστημάτων.

Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε πως η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση στις δυνατότητες της στην αεροπορική άμυνα, καθώς δεν μπορεί να στηριχτεί στο NATO για τέτοιου είδους αποστολές, καθώς η Συμμαχία είναι σε θέση να προστατεύει μόνο το 30% του τουρκικού εναέριου χώρου.

Έτσι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε πως οι S-400 είναι ανάγκη για την Τουρκία για προστασία από εχθρικές απειλές.

Πηγή: Sabah