OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τσαβούσογλου: «Τουρκία και Αίγυπτος θα διορίσουν και πάλι αμοιβαία πρεσβευτές τους ερχόμενους μήνες»

28/11/2022 - 17:27
Τσαβούσογλου
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Τουρκία και η Αίγυπτος μπορεί να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και να διορίσουν και πάλι αμοιβαία πρεσβευτές «τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα και το Κάιρο μπορεί να ξαναρχίσουν διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εξομάλυνσης «σύντομα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Έπειτα από χρόνια έντασης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο Κατάρ αυτόν τον μήνα σε αυτό που η αιγυπτιακή προεδρία χαρακτήρισε νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις.

Η χειραψία άνοιξε τον δρόμο για ένα κύμα παρασκηνιακής διπλωματίας ανάμεσα σε αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Αντιπροσωπείες των υπηρεσιών πληροφοριών από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν στην Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο, δήλωσε μια περιφερειακή πηγή με γνώση του θέματος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η δεύτερη πηγή, ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, δήλωσε πως «σημαντικές» συζητήσεις έχουν αρχίσει μεταξύ τους, και πως η Τουρκία και η Αίγυπτος αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες για στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά θέματα περιλαμβανομένων ενεργειακών σχεδίων.

Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έκαναν σχόλια όταν ρωτήθηκαν για τη συνάντηση στην Αίγυπτο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως ο ίδιος και ο Σίσι συνομίλησαν στο Κατάρ για 45 λεπτά και πως η διαδικασία της οικοδόμησης των σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και πως οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκείνο το σημείο. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων και με τη Συρία.

Συνάντηση αύριο με τους ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στο Βουκουρέστι με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με το αίτημά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.

«Θα έχουμε μια τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αύριο στο Βουκουρέστι», στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό δίκτυο NTV. «Η διαδικασία προχωρά με θετικό τρόπο, αλλά μένουν ακόμη βήματα να γίνουν», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου, ορισμένες προσδοκίες της Τουρκίας δεν τηρήθηκαν από τις δύο σκανδιναβικές χώρες, υποψήφιες για ένταξη στη ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στους τομείς των αιτημάτων έκδοσης που έχει διατυπώσει η Άγυκρα και των νομοθετικών αλλαγών.

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία για υποχωρητικότητα απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους συμμάχους του όπως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

Η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία και υπέγραψε μαζί τους ένα μνημόνιο συμφωνίας τον Ιούνιο που συνδέει την ένταξή τους με την καταπολέμηση των κουρδικών κινημάτων και των οπαδών τους στο έδαφός τους.

Σε μια επίσκεψη στις αρχές Νοεμβρίου στην Άγκυρα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον υποσχέθηκε να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να αρθεί κάθε εμπόδιο για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

«Οι ανησυχίες που αφορούν τη Φινλανδία δεν είναι τόσο σημαντικές (…). Η χώρα που πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα είναι η Σουηδία», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΑΙΓΥΠΤΟΣΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥΣΟΥΗΔΙΑΤΟΥΡΚΙΑΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Related Posts

Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

11/05/2026 - 11:55
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τραυματίας από πυροβολισμό ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

06/05/2026 - 13:10

Διαβάστε Επίσης

Reuters: Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ επιτέθηκαν σε φιλοϊρανικές δυνάμεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν

Summer Campus Στρατιωτικών Σχολών – Όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα της ΣΣΕ και της ΣΜΥ [vid]

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί ζητά την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Ιρανών που συνελήφθησαν στο Κουβέιτ

«Βόμβα» από Νετανιάχου: Επισκέφθηκε μυστικά τα Εμιράτα κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν

Ουκρανία: Υπέγραψε συμφωνία για drones με τη Λιθουανία – Θα στείλει εμπειρογνώμονες στην Λετονία

Πούτιν: «Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές της δυνάμεις» – Νέος νόμος για την απελευθέρωση Ρώσων που κρατούνται στο εξωτερικό

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν θέλει να αποκομίσει «σημαντικά» οικονομικά οφέλη από τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού

Οπλισμένα τουρκικά F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Top News

Eurovision 2026: Στα κόκκινα ο Akylas ετοιμάζεται για τελικό - Η νέα ανάρτησή του

Μάριος Πρίαμος Ιωαννίδης για τον ακρωτηριασμό του 22χρονου στο Survivor: «Δεν πιστεύω ότι ήταν τυχαίο γεγονός»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία: Αιχμές για «κονκλάβια», «ίντριγκες» και «πολιτικούς εκβιασμούς»

Κόνι Μεταξά: Νομίζεις ότι βρήκα γκόμενο σε έναν μήνα; Άλλες ψάχνουν χρόνια

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert