Τουρκία: 1000 σκάφη θα αναχωρήσουν από την Αλικαρνασσό με προορισμό την Γάζα – Θα κάνουν στάση στην Κύπρο

Πάνω από χίλια σκάφη θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι της Αλικαρνασσού (Bodrum) στην Τουρκία, για να αναχωρήσουν αύριο, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, με προορισμό το λιμάνι της Γάζας.

Η κίνηση αυτή, η οποία «ξυπνά μνήμες» από το περιστατικό του Mavi Marmara, έχει σκοπό να διαταράξει το εμπόριο που περνά προς το Ισραήλ και να «σπάσει» τον αποκλεισμό της Γάζας.

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Volkan Okçu, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες.

Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα είναι και 313 σκάφη γεμάτα με Ρώσους ακτιβιστές και 104 γεμάτα με Ισπανούς ακτιβιστές, ενώ θα υπάρχουν μόνο 12 τουρκικά σκάφη, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος ακτιβιστής ξεκαθάρισε πως η κίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι κύριος στόχος της επιχείρησης θα είναι να προκαλέσει διακοπή στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στο θαλάσσιο εμπόριο με κατεύθυνση το λιμάνι του Ashdod, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, τα σκάφη που θα ξεκινήσουν από την Τουρκία θα κάνουν μία ενδιάμεση στάση στην Κύπρο.

Το επεισόδιο με το Mavi Marmara

Η νέα δράση διαμαρτυρίας θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στόλου της Ελευθερίας της Γάζας» τον Μάιο του 2010, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το Ισραηλινό Ναυτικό.

Αφού δεν εισακούστηκαν οι εντολές του ισραηλινού ναυτικού τα πλοία να αλλάξουν πορεία προς το Άσντοντ, οι Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν σε ένα από τα πλοία, το Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 επιβάτες. Αφού αντιμετώπισαν βίαιη αντίσταση, οι καταδρομείς άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 10 Τούρκους ακτιβιστές. Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία που ακολούθησε μετά το περιστατικό του Mavi Marmara επιλύθηκε μόλις το 2016, όταν η Ιερουσαλήμ συμφώνησε να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και να επιτρέψει την τουρκική βοήθεια στη Γάζα.

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters