Τουρκία: Αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ΠΝ της Σομαλίας και να προστατεύει τα χωρικά της ύδατα

Το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας ενέκρινε τη συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, εξουσιοδοτώντας την Άγκυρα να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το Πολεμικό της Ναυτικό και να υπερασπιστεί τα χωρικά της ύδατα. 

Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας, Hamza Abdi Barre, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορική» που θα γίνει «κληρονομιά» για το έθνος της Σομαλίας μακροπρόθεσμα.

«Αυτή η συμφωνία θα βάλει τέλος στον φόβο της τρομοκρατίας, των πειρατών, της παράνομης αλιείας, των δηλητηριάσεων, της κατάχρησης και των απειλών από το εξωτερικό», είπε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία εξουσιοδοτεί το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να υπερασπιστεί τα θαλάσσια ύδατα της Σομαλίας εάν χρειαστεί για τα επόμενα 10 χρόνια

Το τουρκικό ΠΝ επιχειρεί ήδη στις ακτές της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας από το 2009.

Ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας, Abdulkadir Mohamed Nur, υπέγραψε τη «συμφωνία πλαίσιο για την άμυνα και την οικονομική συνεργασία» στην Άγκυρα στις 8 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Στις συναντήσεις μας, οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις μας, επαναλάβαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας», είπε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η Τουρκία εκπαιδεύει Σομαλούς στρατιώτες τα τελευταία χρόνια για να συνεισφέρει στις προσπάθειες της χώρας να δημιουργήσει ισχυρό εθνικό στρατό, απέναντι στην Αιθιοπία. Η Άγκυρα έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου και μια τουρκική εταιρεία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της.

Η συμφωνία, μετά την αποδοχή και από τις δύο πλευρές, πρόκειται να ξεκινήσει εντός 24 ωρών από την επικύρωσή της και αναθέτει στην Τουρκία την ευθύνη της προστασίας των υδάτων της Σομαλίας σε περίπτωση θαλάσσιων παραβιάσεων.

Πηγή: Middle East Eye