OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έχει επιβάλει «ανεπίσημο» εμπάργκο όπλων στην Ινδία λόγω της «φιλίας» της με το Πακιστάν

18/07/2024 - 16:50
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία έχει επιβάλει «διακριτικά» μια απαγόρευση στην εξαγωγή όπλων και ειδών που σχετίζονται με την άμυνα στην Ινδία, έναν από τους κορυφαίους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, προκειμένου να υποστηρίξει το Πακιστάν, όπως αποκάλυψε ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο το τουρκικό κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, το οποίο επικαλείται τα πρακτικά της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 10 Ιουλίου 2024, ο Mustafa Murat Şeker, αντιπρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), της υπηρεσίας προμηθειών όπλων της Τουρκίας, αποκάλυψε ακούσια τη μυστική πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την Ινδία.

Προειδοποιώντας ότι ορισμένες από τις αποκαλύψεις που κάνει ήταν «ευαίσθητες», ο Şeker είπε στους νομοθέτες ότι καμία πώληση οποιουδήποτε αντικειμένου που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μέρος της βιομηχανίας όπλων και άμυνας δεν εγκρίθηκε από την κυβέρνηση όταν ο πελάτης είχε την έδρα του στην Ινδία.

«Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, μια τεράστια αγορά που εισάγει κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, λόγω των πολιτικών μας συνθηκών και της φιλίας μας με το Πακιστάν, το Υπουργείο Εξωτερικών μας δεν μας δίνει έγκριση σχετικά με την εξαγωγή προϊόντων στην Ινδία, και κατά συνέπεια, δεν χορηγούμε σχετικές άδειες στις εταιρείες», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η πώληση τουρκικών όπλων στο εξωτερικό απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τον τουρκικό στρατό, την SSB και το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Ινδία έχει καταλήξει σε μια «μαύρη λίστα» χωρών στις οποίες η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει στρατιωτικά και αμυντικά είδη.

Οι τουρκο-ινδικοί δεσμοί έχουν επιδεινωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία της διακυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στο Πακιστάν στις διαμάχες του με την Ινδία, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών-μελών της G20.

Μία από τις κύριες διαφωνίες ανάμεσα σε Τουρκία και Ινδία έχει να κάνει με την πρόταση που εισήγαγαν η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Νέο Δελχί στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία προβλέπει την δημιουργία ενός εμπορικού – οικονομικού διαδρόμου που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ινδία μέσω σιδηροδρομικών και θαλάσσιων διαδρομών. Στοχεύει να συνδέσει την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Ιορδανία, το Ισραήλ και την ΕΕ μέσω στρατηγικά τοποθετημένων λιμένων και ενός εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου.

Η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες από τις οποίες θα περνάει ο συγκεκριμένος διάδρομος (στον οποίο όμως περιλαμβάνεται η Κύπρος και η Ελλάδα) και ως «απάντηση» υποστηρίζει το έργο «Belt and Road» της Κίνας.

Οι αντι-ινδικές πολιτικές της Τουρκίας ώθησαν το Νέο Δελχί να αναζητήσει συμμαχίες με χώρες που η Άγκυρα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αρμενία. Ως αποτέλεσμα, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, του στρατού και των πληροφοριών μεταξύ Ινδίας, Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Nordic Monitor / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝΙΝΔΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert