Τουρκία: Η αμερικανική διπλωματία έτοιμη για σκληρές διαπραγματεύσεις

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αναχώρησαν χθες Τετάρτη για την Τουρκία, όπου ελπίζουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Ο αντιπρόεδρος, τον οποίο έστειλε στην Τουρκία ο ένοικος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα «βαριά» ονόματα της αμερικανικής κυβέρνησης

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του. Ο Μάικ Πενς αναχώρησε με το δικό του αεροσκάφος περί τις 18:00 [τοπική ώρα· 01:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας].

Στην Τουρκία θα βρεθεί επίσης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα για τον τερματισμό της πολεμικής επίθεσης στα βόρεια της Συρίας, αναγκάζοντας την Ουάσινγκτον να αποχωρήσει εσπευσμένα από την περιοχή.

Ο Ο’ Μπράιεν ασκεί τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για έναν μήνα αναμένονταν να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα κατά των Κούρδων στην Συρία, οι οποίοι έχουν πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία.

Από την Άγκυρα στην Ιερουσαλήμ ο Πομπέο 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο πρόκειται να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ και στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την επίσκεψή του σήμερα στην Τουρκία μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ αύριο Παρασκευή και αργότερα αύριο θα πετάξει για τις Βρυξέλλες όπου προγραμματίζει να έχει συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρίνισε το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι Πενς και Πομπέο αναμένεται να φθάσουν σήμερα στην Άγκυρα όπου θα αποπειραθούν να πείσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει τη στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters