Τουρκία: Οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν ρωσικό εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία

Οι τουρκικές τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν ένα ρωσικό εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά, για τα οποία η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έχουν κλαπεί, όπως δήλωσε ο σήμερα ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία.

«Έχουμε πλήρη συνεργασία. Το πλοίο βρίσκεται τώρα στην είσοδο του λιμανιού, ενώ κρατείται από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μποντνάρ στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

Ο ίδιος είπε ότι η τύχη του πλοίου θα αποφασιστεί μετά από συνάντηση των αρμόδιων αρχών που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

Η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει και να συλλάβει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει σιτηρά που παρέλαβε από το κατεχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες εμπορικής ναυτιλίας της χώρας, ανέφερε ότι το Zhibek Zholy φόρτωσε περίπου 4.500 τόνους σιτηρών από το Μπερντιάνσκ, μια πόλη που ανήκει στην Ουκρανία.

Σε επιστολή της που φέρει ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει εξάλλου ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters