OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνάντηση Ρούμπιο και Φιντάν με τον ΥΠΕΞ της Συρίας – Τα πρώτα βήματα για την άρση των κυρώσεων

15/05/2025 - 20:38
Συρία - Ρούμπιο

REUTERS/Umit Bektas/Pool

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συνάντησε σήμερα τον Σύρο ομόλογό του για να συζητήσουν για την εξομάλυνση των σχέσεων μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού που αποφάσισε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, o οποίος βρίσκεται στο τουρκικό παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, άρχισε συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του Άσααντ αλ Σαμπάνι, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών συμμετείχαν υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Τουρκία ήταν ο κύριος υποστηρικτής της επίθεσης-αστραπή που εξαπέλυσαν τον Δεκέμβριο ισλαμιστές, οι οποίοι εξεδίωξαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία άσκησαν πίεση προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες σχέσεις με τη νέα συριακή κυβέρνηση και για μια άρση της οικονομικής πίεσης που ασκείται από την εποχή του Άσαντ.

REUTERS/Umit Bektas/Pool

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ριάντ την Τρίτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα άρει τις κυρώσεις δηλώνοντας ότι θέλει να δώσει στους Συρους «μια ευκαιρία».

Ο Τραμπ σημείωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στον Κόλπο, ότι επευφημήθηκε όταν έκανε την ανακοίνωση αυτή σε ένα επενδυτικό συνέδριο.

Στο Ριάντ ο Τραμπ συνάντησε τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα, ο οποίος περιλαμβανόταν έως πρόσφατα στον κατάλογο των καταζητουμένων από τις ΗΠΑ και τον χαρακτήρισε «γοητευτικό παλικάρι».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ρούμπιο επρόκειτο να συζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για την εξομάλυνση των σχέσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σύρο ομόλογό του.

Η Κάλας προτείνει περαιτέρω χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας πρότεινε περαιτέρω χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας για να επιτραπεί η χρηματοδότηση των υπουργείων της χώρας σε τομείς όπως η ανοικοδόμηση και η μετανάστευση, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου την Τρίτη ότι θα δώσει εντολή για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 αναμένεται να συζητήσουν τη σχέση με τη Δαμασκό σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα.

Η ΕΕ έχει ήδη χαλαρώσει τις κυρώσεις που έχουν σχέση με την ενέργεια, τις μεταφορές και την ανοικοδόμηση, όπως και τις συναφείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά ορισμένα κράτη μέλη έχουν πιέσει για περαιτέρω χαλάρωση ώστε να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της μετάβασης της Συρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε αυτόν τον μήνα αφότου έκανε δεκτό στο προεδρικό μέγαρο τον Σύρο πρόεδρο αλ Σάρα, ότι το Παρίσι θα ωθήσει ώστε να τεθεί τέλος στις κυρώσεις όταν πρόκειται να ανανεωθούν.

Το πακέτο των κυρώσεων που έχει επιβληθεί από το 2013 ανανεώνεται σε ετήσια βάση την 1η Ιουνίου.

Με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά το κόστος για την ανοικοδόμηση της Συρίας σε περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια, οι νέες συριακές αρχές ασκούν πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες για χαλάρωση από τις σκληρές δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΗΠΑΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Related Posts

Orlan-10
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

19/12/2025 - 15:32
συνέντευξη Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

19/12/2025 - 15:21
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

19/12/2025 - 14:16

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

Πούτιν: «Δεν αισθάνομαι υπεύθυνος για τους νεκρούς, δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο»…

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Διαμαντής Καραναστάσης: Η πρώτη αντίδραση για την αφαίρεση διπλώματος λόγω αλκοόλ - «Από αύριο μόνο φραπέ»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert