OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Tουρκόφωνοι ισλαμιστές ξεσηκώθηκαν στην Κίνα!

29/07/2014 - 18:44
Share on FacebookShare on Twitter
Κίνα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση στην επαρχία Σιντζιάνγκ

Μια «τρομοκρατική επίθεση» που σημειώθηκε χθες Δευτέρα το πρωί στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας προκάλεσε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο την τοπική αστυνομία.

Η κινεζική αστυνομία σκότωσε δεκάδες ανθρώπους που επιτέθηκαν χθες Δευτέρα το πρωί με μαχαίρια εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και κυβερνητικών κτιρίων σε δύο πόλεις της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα. 

Μια ομάδα ανθρώπων οπλισμένων με μαχαίρια επιτέθηκε πρώτα εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Ελίσκου στην κομητεία Σάτσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή η οποία επικαλείται την τοπική αστυνομία. Στη συνέχεια οι δράστες πήγαν στη γειτονική πόλη Χουάνγκντι και επιτέθηκαν εναντίον πολιτών, ενώ λεηλάτησαν και πυρπόλησαν έξι οχήματα.

«Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκάδες μέλη της συμμορίας», ανέφερε το Νέα Κίνα. Μια αρχική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια «οργανωμένη και προμελετημένη τρομοκρατική επίθεση», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

Μεταξύ των νεκρών είναι Ουιγούροι, μέλη μιας μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και μέλη της εθνοτικής ομάδας των Χαν, στην οποία ανήκει η πλειονότητα του πληθυσμού της Κίνας, επεσήμανε. Η επίθεση σημειώθηκε μετά το τέλος του μήνα του ραμαζανιού, το οποίο οι αρχές της Σιντζιάνγκ προσπάθησαν να αναγκάσουν τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν.

Η κομητεία Σάτσε, που είναι γνωστή και με το όνομα Γιαρκάντ που της αποδίδουν οι Ουιγούροι, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σιντζιάνγκ όπου ζουν πολλά μέλη της μειονοτικής ομάδας και η οποία συνορεύει με το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται στην επαρχία Σιντζιάνγκ πολλές βίαιες επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται από την κινεζική κυβέρνηση σε Ουιγούρους ισλαμιστές αντάρτες που ομιλούν μια Τουρκική διάλεκτο και επιθυμούν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Σύμφωνα με ο πρακτορείο Ρόιτερς, θεωρείται βέβαιο ότι Ουιγούροι εξτρεμιστές έχουν μεταβεί στο Ιράκ για εκπαίδευση και έχουν διεισδύσει σε ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή.

Η Κίνα παρακολουθεί το φαινόμενο με ανησυχία καθώς φοβάται την κλιμάκωση τρομοκρατικών επιθέσεων ή και ακόμη μιας αυτονομιστικής εξέγερσης στα δικά της εδάφη. Σύμφωνα με τον κινέζο διπλωμάτη Wu Sike, «Αφού επιστρέφουν στη χώρα τους, αυτοί οι εξτρεμιστές αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» 

Αν και οι ξένοι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι Ουιγούροι ισλαμιστές δεν έχουν ακόμη τη δύναμη και την οργάνωση που τους προσάπτει το Πεκίνο, είναι αξιοσημείωτη η εξάπλωση τους σε χώρες όπως είναι το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τώρα το Ιράκ και η Συρία, ενώ ο Κινέζος διπλωμάτης Wu εκτιμά ότι περίπου 100 από αυτούς μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών. 

πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρωσία – Κίνα μια δύναμη πυρός στη θάλασσα της Νότιας Κίνας



Tags: ISISΙΚΙΚΙΛΙΡΑΚ ΚΡΙΣΗΚΙΝΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις: «Αν δεν καταλήξουμε κάπου θα δούμε τι θα γίνει», λέει ο Τραμπ

31/01/2026 - 21:27
Πεζεσκιάν - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: O πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί Τραμπ, Νετανιάχου και Ευρώπη ότι υποκίνησαν τις εντάσεις στις αιματηρές διαδηλώσεις

31/01/2026 - 19:49
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στις ΗΠΑ ο απεσταλμένος του Πούτιν για συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

31/01/2026 - 18:46

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Προειδοποιήσεις για έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1968 ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν εκτελεί εν ψυχρώ έναν Βιετκόνγκ

Ιράν και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις: «Αν δεν καταλήξουμε κάπου θα δούμε τι θα γίνει», λέει ο Τραμπ

Ιράν: O πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί Τραμπ, Νετανιάχου και Ευρώπη ότι υποκίνησαν τις εντάσεις στις αιματηρές διαδηλώσεις

Ρωσία: Στις ΗΠΑ ο απεσταλμένος του Πούτιν για συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ιράν: 5 νεκροί από εκρήξεις σε δύο πόλεις – Το Ισραήλ αρνείται κάθε ανάμειξη [vids]

«Δεν υπάρχει κύμα παραιτήσεων στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ

Patriot: Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση εκατοντάδων αντιαεροπορικών πυραύλων στη Σαουδική Αραβία

Top News

Κάθριν Ο' Χάρα: Η σπάνια πάθηση «situs inversus» που έπασχε η ηθοποιός - Η καρδιά της ήταν στη δεξιά πλευρά

Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι τις επόμενες ώρες - Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Τζέφρι Επστάιν: Δαχτυλίδι 33 καρατίων άφησε στη σύντροφό του, χρήματα και πανάκριβα ακίνητα - Πώς σκόπευε να μοιράσει την περιουσία του

Η Αλεξάνδρα Νίκα δημοσίευσε μία τρυφερή φωτογραφία με τον αδελφό της να μαθαίνει κιθάρα στον γιο της, Βασίλη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert