Τραμπ – Ερντογάν: Το παρασκήνιο της συνάντησής τους στην Ιαπωνία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε και πάλι την Τρίτη ότι θα αψηφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Τραμπ αναφορικά με τις προειδοποιήσεις τους για το πυραυλικό σύστημα των S-400.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος την Κυριακή είδε την Κωνσταντινούπολη να βρίσκεται εκτός ελέγχου του ΑΚΡ, προσέφερε, αθόρυβα, ένα «δωράκι» στον Ντόναλντ Τραμπ εν όψει της συνάντησής τους στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο των G20, σε λίγες μέρες.

Ένα δικαστήριο της Τουρκίας, την Τρίτη, διέταξε την απελευθέρωση ενός Αμερικανού προξενικού υπαλλήλου που είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι ανήκε στο κίνημα του Fethullah Gülen. Αμερικανοί πολιτικοί ζήτησαν την απελευθέρωση του Nazmi Mete Cantürk από την σύλληψή του τον Ιανουάριο του 2018, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν.

Ο Cantürk, υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, μπήκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του από τον Απρίλιο. Τώρα θα δικαστεί χωρίς να κρατείται, ενώ και η επίβλεψη της κόρης του και της γυναίκας του μειώθηκε επίσης.

Ο Τραμπ και ο Ερντογάν θα συζητήσουν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της G20 Οσάκα, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ετοιμάζει οικονομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας λόγω των S-400.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει από το Τράμπ να εμποδίσει τις προσπάθειες ορισμένων αξιωματούχων και πολιτικών στις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, αναφέροντας τις καλές σχέσεις του με τον πλανητάρχη.

Σε ομιλία προς τους βουλευτές του στο κοινοβούλιο την Τρίτη, την πρώτη του μετά την εκλογική ήττα στην Πόλη, ο Ερντογάν ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας πως η Τουρκία δεν θα σκύψει το κεφάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το ζήτημα του S-400 είναι ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας και δεν θα αποσυρθούμε από αυτό», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu .

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη και ήπιες οικονομικές κυρώσεις, όπως το εμπάργκο σε τουρκικές αμυντικές εταιρείες από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα προκαλέσουν τεράστιο πλήγμα στην τουρκική λίρα. Το περασμένο έτος, η λίρα βυθίστηκε σε ιστορικά επίπεδα όταν ο Tραμπ επέβαλε παρόμοιες κυρώσεις για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η μεταξύ τους συνάντηση στην Οζάκα αναμένεται με ενδιαφέρον αν και δύσκολα θα προκύψει κάποια απόφαση που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Πηγή: Ahval