Οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν ανάγκη τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφαλείας. Είναι ζωτικής σημασίας για τον Golden Dome (Χρυσό Θόλο – το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας) που κατασκευάζουμε», ισχυρίσθηκε το Τραμπ μέσω του Truth Social.
«Χωρίς την τεράστια ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών, το ΝΑΤΟ δεν θα ήταν αποτελεσματική δύναμη ή αποτρεπτικός παράγοντας, ούτε καν κοντά σε αυτό. Το ΝΑΤΟ γίνεται πολύ πιο επιβλητικό και αποτελεσματικό με την Γροιλανδία στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Τραμπ.
«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να την αποκτήσουμε», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον μεταξύ του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τους επικεφαλής της δανικής και της γροιλανδικής διπλωματίας.
President Trump:
The United States needs Greenland for National Security. It is vital for the Golden Dome we are building. NATO should be leading the way for us to get it.
If we don’t, Russia or China will, and that is not going to happen.
Without the vast power of the United… pic.twitter.com/peTpb2swn7
— Defense News (@defensesignal) January 14, 2026
Μόλις 1 στους 6 Αμερικανούς εγκρίνει τα σχέδια Τραμπ για τη Γροιλανδία
Την ίδια ώρα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos αποκάλυπτε πως μόλις το 17% των Αμερικανών εγκρίνει τις προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία και σημαντική πλειοψηφία πολιτών εντός των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων είναι αντίθετη στη χρήση στρατιωτικής βίας για την προσάρτηση της νήσου.
Η διήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε χθες, κατέδειξε εκτεταμένες ανησυχίες για τις απειλές του Τραμπ προς τη Δανία, σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, αναφορικά με τη Γροιλανδία, η οποία εδώ και αιώνες αποτελεί έδαφος της Δανίας.
Το 47% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos αποδοκιμάζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, ενώ στο 35% φθάνει το ποσοστό των συμμετεχόντων που δηλώνουν αβέβαιοι.
Περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει για τα σχέδια απόκτησης της Γροιλανδίας.
Μόνο το 4% των Αμερικανών –μεταξύ των οποίων μόλις 1 στους 10 Ρεπουμπλικάνους και σχεδόν κανένας Δημοκρατικός— δήλωσε ότι θα ήταν «καλή ιδέα» οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ για να αποκτήσουν την Γροιλανδία από τη Δανία. Το 71% δήλωσε ωστόσο ότι θα ήταν κακή ιδέα –μεταξύ των οποίων 9 στους 10 Δημοκρατικούς και 6 στους 10 Ρεπουμπλικάνους. Περίπου 1 στους 3 Ρεπουμπλικάνους δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος εάν πρόκειται για καλή ή κακή ιδέα.
Το 66% των ερωτηθέντων –91% των Δημοκρατικών και 40% των Ρεπουμπλικάνων—δήλωσε ότι ανησυχεί πως οι αμερικανικές προσπάθειες για απόκτηση της Γροιλανδίας θα πλήξουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.




