OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η Ρωσία θέλει να τελειώσει ο πόλεμος αλλά είναι πιθανό ότι κωλυσιεργεί

26/03/2025 - 09:20
Ρωσία

REUTERS/Evelyn Hockstein

Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Newsmax χθες Τρίτη (25.03.2025) πως η Ρωσία θέλει να τελειώσει ο πόλεμος με την Ουκρανία, ωστόσο αναγνώρισε πως η Μόσχα πιθανόν κωλυσιεργεί.

«Νομίζω πως η Ρωσία θέλει να δει να τελειώνει αυτό, αλλά θα μπορούσε επίσης (να αληθεύει) πως σέρνει τα πόδια της», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα σκοπός είναι να επαναφέρει με προβλέψιμο τρόπο τη Ρωσία στις διεθνείς αγορές σιτηρών και λιπασμάτων, ώστε να αποκομίσει έσοδα και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, έκρινε χθες Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συμφωνία εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα

Οι ΗΠΑ έκλεισαν, χωριστές, συμφωνίες με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, που προβλέπουν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μαύρη Θάλασσα και να υπάρξει παύση των πληγμάτων εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των συμφωνιών, υποσχέθηκε να προχωρήσει στην άρση κάποιων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Θέλουμε η αγορά σιτηρών και λιπασμάτων να είναι προβλέψιμη» και «κανένας να μην προσπαθεί να μας ‘αποκλείσει’ από αυτήν», εξήγησε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Κανάλι Ένα της ρωσικής τηλεόρασης. «Όχι μόνο επειδή θέλουμε (…) θεμιτό κέρδος σε δίκαιο ανταγωνισμό, αλλά και επειδή ανησυχούμε για την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια στην Αφρική και σε άλλες χώρες του παγκόσμιου νότου», συνέχισε.

Αν εφαρμοστεί, η συμφωνία θα είναι το πρώτο βήμα στο εγχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ να υπάρξει γενική κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πρόοδος για να τερματιστεί ο πόλεμος που άρχισαν πριν από τρία και πλέον χρόνια ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο κ. Λαβρόφ, βετεράνος διπλωμάτης, στο τιμόνι του ρωσικού ΥΠΕΞ από το 2004, παρατήρησε πως η αισιοδοξία που εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Στιβ Γουίτκοφ, που είπε πως η ευρύτερη κατάπαυση του πυρός μπορεί να είναι γεγονός πολύ σύντομα, μοιάζει να μη λαμβάνει υπόψη τους ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου.

Ο κ. Γουίτκοφ μοιάζει να «υπερτιμά τις ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών», καθώς αυτές θα προτιμούσαν να «μην επιτρέψουν» στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «ενδώσει», έκρινε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Εξάλλου, ούτε ο κ. Ζελένσκι «θέλει να ενδώσει», πρόσθεσε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξήρε το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του θέλουν να υπάρξει αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και πρόσθεσε πως η Μόσχα συμφωνεί με τη σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον στο ότι οι διενέξεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν μπορεί να επιτραπεί να κλιμακωθούν σε πόλεμο ανάμεσά τους.

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει πως η Μόσχα θα συνεχίσει να επαγρυπνεί, ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον. «‘Να εμπιστεύεσαι, αλλά να επαληθεύεις’ αυτή ήταν η εντολή του (πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ) Ρέιγκαν. Δεν θα την ξεχάσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

26/03/2026 - 09:01
Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

26/03/2026 - 08:53
Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ μια ημέρα πριν το συνέδριο - Επιμένει ο Χάρης Δούκας, γκρίνιες για τις αλλαγές στο καταστατικό

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert