Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπενθύμισε σήμερα Σάββατο, 4 Απριλίου 2026, ότι το τελεσίγραφο που έχει δώσει στο Ιράν εκπνέει εντός 48 ωρών, απαιτώντας να καταλήξει σε συμφωνία ή να ξανανοίξει πλήρως τα Στενά του Ορμούζ, αλλιώς προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες.
«Θα θυμάστε όταν έδωσα στο Ιράν 10 ημέρες για να συνάψει συμφωνία ή να ξανανοίξει τα Στενά του Ορμούζ. Ο χρόνος πιέζει – απομένουν 48 ώρες πριν ξεσπάσει η κόλαση πάνω τους», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
“Remember when I gave Iran ten days to MAKE A DEAL or OPEN UP THE HORMUZ STRAIT. Time is running out – 48 hours before all Hell will reign down on them. Glory be to GOD!” – President DONALD J. TRUMP pic.twitter.com/cVb7leFmAv
— The White House (@WhiteHouse) April 4, 2026
Το αρχικό τελεσίγραφο των 10 ημερών είχε δοθεί από τον Τραμπ στις 26 Μαρτίου, με προθεσμία λήξης τη Δευτέρα 6 Απριλίου στις 20:00 ώρα Ουάσιγκτον. Σε αυτό, ο πρόεδρος απειλούσε με καταστροφή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Το νέο μήνυμα Τραμπ έρχεται ενώ ο πόλεμος που ξεκίνησε με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στις 28 Φεβρουαρίου εισέρχεται στην 36η ημέρα του. Νωρίτερα σήμερα, σημειώθηκε νέος βομβαρδισμός κοντά στον εμβληματικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό Αμερικανού πιλότου που αγνοείται μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους F-15E χθες στο νοτιοδυτικό Ιράν.
Ο σταθμός του Μπουσέρ είναι ο μοναδικός εν λειτουργία πυρηνικός σταθμός του Ιράν και έχει δεχθεί ήδη τέσσερα πλήγματα από την έναρξη του πολέμου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 750 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη, αλλά πολύ πιο κοντά σε πρωτεύουσες γειτονικών χωρών όπως το Κουβέιτ και η Ντόχα.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Irna, από το σημερινό πλήγμα σκοτώθηκε ένας φύλακας, ωστόσο δεν προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές ούτε παρατηρήθηκε αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στην περιοχή. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (Ραφαέλ Γκρόσι) εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις και υπενθύμισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι οι πυρηνικοί σταθμοί και οι γύρω ζώνες «δεν πρέπει ποτέ» να στοχοποιούνται.
Από την πλευρά της, η Ρωσία καταδίκασε έντονα το πλήγμα, ανακοινώνοντας ότι περίπου 200 υπάλληλοι του ρωσικού πυρηνικού κολοσσού Rosatom που εργάζονταν στον σταθμό άρχισαν να τον εκκενώνουν μόλις 20 λεπτά μετά την επίθεση. Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση σε μια σύρραξη που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.
Πηγή: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ




