Τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο! Τουλάχιστον 9 νεκροί και 50 τραυματίες

 Πρώτη Δημοσίευση – 19.12.2016 | 23:05
Τελευταία Ενημέρωση – 20.12.2016 | 00:05


Οι εφιαλτικές μνήμες από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας, στις 14 Ιουλίου 2016, «ξύπνησαν» το βράδυ της Δευτέρας.

Ένα φορτηγό εισέβαλε σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά, γεμάτη κόσμο, στο Βερολίνο, σκορπίζοντας τον θάνατο. Η γερμανική αστυνομία επιβεβείωσε πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Το «χτύπημα» έγινε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που είχε γίνει στη γαλλική πόλη, όπου ήταν σε εξέλιξη ο εορτασμός για την πτώση της Βαστίλης. Εκείνο το βράδυ 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 65 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τη New York Post, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη ης επίθεσης. Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν για την τρομοκρατική επίθεση, με αναρτήσεις τους στο Twitter.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ NewsIt.gr


Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει το χτύπημα στη Βερολίνο υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το αποκρουστικό εγκληματικό χτύπημα στο Βερολίνο. Οι σκέψεις μας είναι τώρα με τους συγγενείς των θυμάτων «.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τις τρομακτικές στιγμές: «Ήμασταν μέσα στην αγορά… Το φορτηγό πέρασε από πολύ κοντά μας… Ευτυχώς δεν τραυματιστήκαμε, Κοίταξα γύρω μου και προσπάθησα να βοηθήσω τους τραυματίες…».

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ NewsIt.gr

Σύμφωνα με μαρτυρίες στο twitter, οι επιβάτες πτήσεων που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Βερολίνου καλούνται να παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι οι αστυνομικές αρχές να επιτρέψουν την αποβίβασή τους. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία ζητάει από τους πολίτες του Βερολίνου να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Όλοι είναι υπό ισχυρό σοκ. Συνεχίζουμε τις έρευνες. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Έχει κινητοποιηθεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης», τόνισε ο δήμαρχος του Βερολίνου, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι αρχές είπαν πως η νταλίκα που έπεσε πάνω στο πλήθος είχε πολωνικές πινακίδες κυκλοφορίες και ανήκε σε μια εταιρεία διανομής από την Πολωνία. Η εταιρεία ανέφερε πως το φορτηγό έφυγε απόψε το απόγευμα από την Πολωνία με προορισμό το Βερολίνο αλλά πως στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) χάθηκε η επικοινωνία με τον οδηγό.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μεταφορών, μίλησε στον πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό TVN24 χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα «Ariel Z», όπου δήλωσε πως ο οδηγός είναι ξάδερφός του, σημειώνοντας πως «βάζει το χέρι του στη φωτιά» ότι δεν κρύβεται αυτός πίσω από την επίθεση. Όπως είπε, ο ξάδερφός του ήθελε να περάσει το βράδυ στην πόλη ενώ πρόσθεσε πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί με τίποτα ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την σύγκρουση καθώς είχε 15ετή εμπειρία οδήγησης φορτηγών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το φορτηγό επέστρεφε στην Πολωνία, έχοντας ξεκινήσει από την Ιταλία. Επρόκειτο να ξεφορτώσει εμπόρευμα στο Βερολίνο, όπου ο οδηγός θα έκανε διάλειμμα στο ταξίδι. Πλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο το φορτηγό σε κάποια στιγμή της πορείας τους να έπεσε θύμα πειρατείας.