Τσεχία: Εξετάζει την απόκτηση εξοπλισμών από την Αυστραλία για να αναπληρώσει τα αποθέματά της

Η Τσεχία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Αυστραλία για να αναπληρώσει τα αποθέματά της που αποστέλλονται στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν μετά την επίσκεψη στην Καμπέρα του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών Jan Lipavský. Αποκάλυψε ότι η Πράγα είχε έντονο ενδιαφέρον για την αμυντική κατασκευαστική ικανότητα της Αυστραλίας και ότι η χώρα του θέλει να αναπληρώσει ορισμένες από τις προμήθειες της με συστήματα αυστραλιανής κατασκευής.

«Ναι, συζητάμε τη πιθανή προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από την Αυστραλία», είπε ο Lipavský στο ABC News. «Αλλά αυτή είναι μια μελλοντική συζήτηση και δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω με πολλές λεπτομέρειες».

Πέρυσι, η Τσεχική Δημοκρατία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αποκτήσει τα τεθωρακισμένα οχήματα Bushmaster από την Αυστραλία.

Η Τσεχία φέρεται να έχει στείλει τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό περιλαμβάνει τέσσερα ελικόπτερα Mi-24, περισσότερα από 40.000 φορητά όπλα και 4,3 εκατομμύρια πυρομαχικά. Έστειλε επίσης κύρια άρματα μάχης T-72B και οχήματα μάχης πεζικού BVP-1.

Τον Απρίλιο του 2023, το τσεχικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας στο επίπεδο που απαιτεί το ΝΑΤΟ.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters