ΗΠΑ -ΚΙΝΑ: Ο αμερικανικός στόλος θα πλεύσει στα «τεχνητά» νησιά των Κινέζων

Ανώτερος αξιωματούχος  δήλωσε στους Financial Times ότι πολεμικά πλοία των ΗΠΑ  θα πλέουν εντός των 12 ναυτικών μιλίων από την Κίνα και ειδικά από τα “προκάτ” νησιά που δημιούργησε στην αλυσίδα Spratly.

Ο αξιωματούχοσ , ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι περιπολίες αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών , κι έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διαφωνιών , συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών των ΗΠΑ, ότι η Κίνα επιδίδεται σε εμπορική κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο.

Η παρουσία της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με το ναυτικό της να συμμετέχει σε δραστηριότητες που κατά τις ΗΠΑ απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια περιοχή, από την οποία διακινείται το 30% του παγκόσμιου εμπορίου .

Τους τελευταίους 18 μήνες, το Πεκίνο έχει ανακτήσει 2.000 εκτάρια γης, μετατρέποντας διάφορους ύφαλους και βράχια σε κανονικά νησιά.

Η Κίνα κατασκευάζει προβλήτες, λιμάνια και πολυόροφα κτίρια . Στον ύφαλο «Friery Cross», στα νησιά Σπάρτλι, έχει κατασκευάσει αεροδιάδρομο, που μπορεί να εξυπηρετεί όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη του Πεκίνου.

Ο Άστον Κάρτερ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Κίνας ασύμβατες με τις διεθνείς νόρμες.

Μιλώντας στην Αυστραλία αυτή την εβδομάδα, ο ναύαρχος Scott ​​Swift, διοικητής του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, επέκρινε την Κίνα εμμέσως λέγοντας ότι ”μερικές χώρες θεωρούν την ελευθερία των θαλασσών ως δικαίωμα στις αρπαγές» .

Το σχέδιο για την αυξημένη αμερικανική παρουσία στην περιοχη των τεχνητών νησιών της Κίνας έρχεται εν αναμονή της απόφασης από το διεθνές δικαστήριο στη Χάγη για το αν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την προσφυγή που έχουν κάνει κατά της Κίνας Φιλιππίνες.