OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

USS Milius: «Εκδιώξαμε το αμερικανικό αντιτορπιλικό από τα νησιά Παρασέλ» λέει η Κίνα όμως διαψεύδουν οι ΗΠΑ

23/03/2023 - 09:28
USS Milius
Share on FacebookShare on Twitter

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως εκδίωξαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Milius που είχε «διεισδύσει παρανόμως» σε αρχιπέλαγος που ελέγχεται απ’ αυτές στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια ανακοίνωση την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ψευδή». Το επεισόδιο αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο μάχης επιρροής ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σ’ αυτή τη θαλάσσια ζώνη και έντονης αντιπαλότητας σε πολλά άλλα ζητήματα: την Ταϊβάν, το TikTok, τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων, αλλά και το εμπόριο.

Το αντιτορπιλικό USS Milius του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «διείσδυσε παρανόμως» σήμερα «χωρίς την έγκριση των κινεζικών αρχών στα ύδατα των νησιών Παρασέλ, ανέφερε σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ο Τιάν Ζουνλί, εκπρόσωπος του νότιου θεάτρου επιχειρήσεων των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.  «Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν και να επιτηρήσουν αυτό το πολεμικό πλοίο, καθώς και να του απευθύνουν προειδοποίηση και να το κάνουν να αποχωρήσει από τη ζώνη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Διαψεύδουν οι Αμερικανοί

Ο ίδιος κατήγγειλε έναν αμερικανικό ελιγμό που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα» και διαβεβαίωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις «παραμένουν σε επιφυλακή και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία». Τα νησιά Παρασέλ, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις κινεζικές και τις βιετναμικές ακτές, διεκδικούνται από το Πεκίνο και το Ανόι. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του συνόλου των νησιών το 1974 έπειτα από μια ναυτική σύγκρουση.

«Η δήλωση της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) είναι ψευδής», δήλωσε εκπρόσωπος της διοίκησης Ινδικού-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Το USS Milius (…) διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν εκδιώχθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρουν εκεί όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει», υπόγράμμισε.

Η Κίνα υποστηρίζει πως ήταν το πρώτο έθνος που ανακάλυψε και έδωσε όνομα στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μέσω της οποίας περνάει σήμερα μεγάλο μέρος του εμπορίου ανάμεσα στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο. Διεκδικεί έτσι ένα μεγάλο μέρος των νησιών αυτής της θαλάσσιας ζώνης. Ωστόσο άλλα κράτη, τα οποία βρέχονται από τη θάλασσα αυτή (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι), έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις κυριαρχίας.

Κάθε χώρα ελέγχει νησιά και ατόλες, ιδιαίτερα στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, νοτιότερα, όπου τα επεισόδια είναι πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στα Παρασέλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τακτικά στη Νότια Σινική Θάλασσα επιχειρήσεις με την ονομασία «ελευθερία ναυσιπλοΐας», στέλνοντας πολεμικά πλοία για να αμφισβητήσουν τις κινεζικές διεκδικήσεις.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: PLANU.S NAVYUSS MILIUSΗΠΑΚΙΝΑΝΗΣΙΑ ΣΠΑΡΤΛΙΝΟΤΙΑ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΗΠΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΙΝΑΣ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

19/12/2025 - 22:07
Βόρεια Μακεδονία
ΚΟΣΜΟΣ

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

19/12/2025 - 21:38
Βενεζουέλα - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

19/12/2025 - 20:46

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert