Βαρθολομαίος για απόφαση Τραμπ: Πρόσθεσε περιττά προβλήματα στην Μέση Ανατολή

Υπέρ της διατηρήσεως του status quo στα Ιεροσόλυμα το οποίο, όπως είπε, «έρχεται να ανατραπεί με τις πρόσφατες αποφάσεις» τάχθηκε για άλλη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Αναφερόμενος μάλιστα στο δράμα των προσφύγων αλλά και του λαού της Παλαιστίνης τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι αρκετά τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει ο κόσμος στη Μέση Ανατολή και ήταν περιττό να προστεθούν και άλλα προβλήματα τον τελευταίο καιρό».

Αναφερόμενος, δε, στις ευχές που του απέστειλε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, για τις εορτές των Χριστουγέννων και για το νέο έτος, είπε πως του αντευχήθηκε «ο λαός του, που τόσο πολύ υπέφερε τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ αδικήθηκε, αιματοκυλίστηκε, να περάσει ένα νέο έτος με ειρήνη, επιτέλους, και με γαλήνη». Την ευχή, το 2018 να αποτελέσει έτος ειρήνης για την Παλαιστίνη, τη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος, στο Φανάρι, τους μικρούς μαθητές των Ομογενειακών σχολείων που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ: «Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», είχε δηλώσει ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Παρόλα αυτά ο πλανητάρχης υπέστη βαριά ήττα, καθώς η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου, υιοθέτησε κατά μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και 9 κατά, ενώ 35 είχαν απόσχει της ψηφοφορίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ