OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: «Εμφύλιος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για άρση κυρώσεων

17/12/2019 - 09:29
Βόρεια Κορέα: «Εμφύλιος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για άρση κυρώσεων
Share on FacebookShare on Twitter

Κίνα και Ρωσία υπέβαλαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την άρση μέρους των κυρώσεων που «βαραίνουν» τη Βόρεια Κορέα με σκοπό τη «βελτίωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης, του «βιοτικού επιπέδου του άμαχου πληθυσμού».

Παράλληλα, το κείμενο αυτό χαιρετίζει τη «συνέχιση του διαλόγου» μεταξύ των ΗΠΑ και των βορειοκορεάτικων αρχών σε «όλα τα επίπεδα», με σκοπό την «αποκατάσταση νέων σχέσεων» μεταξύ των δύο κρατών, την «οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και την επίτευξη «διαρκούς και σταθερής ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο κατά στάδια και με συγχρονισμένο τρόπο».

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο περιήλθε σε γνώση ή στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων, προβλέπει επίσης την εξαίρεση των διακορεατικών σιδηροδρομικών συνδέσεων και κοινών οδικών έργων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου αυτού και προεξόφλησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Στην Ουάσινγκτον, η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σχεδόν άμεση: το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να εξετάσει την «πρόωρη ανακούφιση από τις κυρώσεις» της Βόρειας Κορέας την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ «απειλεί να προχωρήσει σε κλιμακούμενες προκλήσεις και αρνείται να γίνουν συναντήσεις για να συζητηθεί η αποπυρηνικοποίηση».

Ο στόχος του σινορωσικού σχεδίου

Το σχέδιο του Πεκίνου και της Μόσχας προτείνει να αρθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές θαλασσινών, υφασμάτων, αγαλματιδίων και άλλων ειδών και στις εισαγωγές ειδών όπως εκσκαφείς, μικρά τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, μεταξύ άλλων. Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία οι κυρώσεις προτείνεται να αρθούν αναλύεται σε τρισέλιδο παράρτημα.

Ρωσική διπλωματική πηγή εξήγησε ότι ο σκοπός του κειμένου που προτάθηκε είναι να ενθαρρυνθεί η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ. Ακόμη, το κείμενο καλεί να «ξαναρχίσουν το ταχύτερο οι συνομιλίες του σχήματος των έξι» (ανάμεσα στις δύο Κορέες, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ) που είχαν αρχίσει το 2003 αλλά από τις οποίες αποσύρθηκε η Πι0νγκγιάνγκ το 2009.

Η κίνηση κατέλαβε εξαπίνης αρκετές διπλωματικές αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ. Το μέλλον του κειμένου μοιάζει πολύ αβέβαιο. Τη σύνταξη των αποφάσεων για τη Βόρεια Κορέα συνήθως αναλαμβάνει συνήθως η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία και η ρωσοκινεζική πρωτοβουλία είναι από λίγο ως πολύ πρωτοφανής, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Η πρόταση υποβλήθηκε την ώρα που οι επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, που άρχισαν με θεαματικό τρόπο το 2018, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, μετά την παταγώδη αποτυχία τον Φεβρουάριο της συνόδου κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ.

Η απάντηση των ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον απαιτεί η Βόρεια Κορέα να απεμπολήσει το σύνολο του πυρηνικού οπλοστασίου τους, να προχωρήσει σε «πλήρη και επαληθεύσιμο» πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει να υπάρξει άμεση άρση τουλάχιστον ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων οι οποίες στραγγαλίζουν την οικονομία της και η αποπυρηνικοποίηση να προχωρά παράλληλα με την άρση περισσότερων κυρώσεων.

Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει ότι αναμένει νέα αμερικανική πρόταση ως τα τέλη της χρονιάς, σε διαφορετική περίπτωση διαμηνύει πως θα κινηθεί σε «διαφορετική» κατεύθυνση, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προεξόφλησε χθες Δευτέρα ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυραύλων ή/και πυρηνικών όπλων εάν δεν «ικανοποιηθούν» οι απαιτήσεις της, εν μέσω των ανησυχιών πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα οδεύουν να μπουν ξανά σε τροχιά σύγκρουσης.

«Ακούμε να γίνεται λόγος για δοκιμές. Νομίζω ότι είναι πιθανές, εάν [οι βορειοκορεάτες ηγέτες] δεν νιώσουν ικανοποιημένοι», είπε ο Έσπερ εν πτήσει από το Λουξεμβούργο προς την Ουάσινγκτον.

Ο Έσπερ διαβεβαίωσε πως είναι «εξοικειωμένος» με τις «τακτικές» εκφοβισμού της Βόρειας Κορέας και προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να «σοβαρευτεί και να καθίσει στο τραπέζι να συζητήσουμε μια πολιτική συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα των οικονομικών κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΡΩΣΙΑΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Related Posts

ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε μερικό shutdown οι ΗΠΑ: Διαφωνίες για τη χρηματοδότηση του ICE μετά τους δύο θανάτους στη Μινεάπολη

31/01/2026 - 10:01
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μετά τις απειλές, ο Τραμπ πιστεύει ότι το Ιράν θέλει να «συνάψει μια συμφωνία»

31/01/2026 - 09:09
ΔΟΑΕ - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο για την πυρηνική ασφάλεια»

30/01/2026 - 20:33

Διαβάστε Επίσης

AH-64E Apache: 30 ελικόπτερα αξίας 3,8 δισ. δολαρίων αγοράζει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 30 χρόνια από τα Ίμια: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Η Ελλάδα τιμά τους 3 ήρωες»

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Παρέδωσαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τα blocks για την τρίτη γαλλική φρεγάτα FDI

Σε μερικό shutdown οι ΗΠΑ: Διαφωνίες για τη χρηματοδότηση του ICE μετά τους δύο θανάτους στη Μινεάπολη

Δένδιας για τα 30 χρόνια από τα Ίμια: «Τιμάμε τη μνήμη του Αντιναυάρχου Καραθανάση, του Αντιναυάρχου Βλαχάκου και του Πλοιάρχου Γιαλοψού»

ΗΠΑ: Μετά τις απειλές, ο Τραμπ πιστεύει ότι το Ιράν θέλει να «συνάψει μια συμφωνία»

F-16 Block 50: Πέρασε ΣΑΓΕ το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 μαχητικών – Η διαμόρφωση και το «αγκάθι» του χρονοδιαγράμματος

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες – Πιο έντονα τα φαινόμενα στα δυτικά

Top News

Η κακοκαιρία χτυπά για 48 ώρες με επίμονες βροχές και επικίνδυνες καταιγίδες από σήμερα - Οι 8 «κόκκινες» περιοχές

Τζέφρι Επστάιν: Νέες φωτογραφίες δείχνουν τον πρίγκιπα Άντριου πάνω από γυναίκα που είναι ξαπλωμένη στο πάτωμα

Αθηνά Ωνάση: Η τελευταία απόγονος του Αριστοτέλη Ωνάση, σπάνια εμφανίζεται αλλά πάντα γίνεται θέμα

Κοτόπουλο με σάλτσα πάπρικας και σάντουιτς με κεφτέδες κοκκινιστούς ξεχωρίζουν στο μενού της επόμενης εβδομάδας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert