Βόρεια Κορέα: «Ψεύτικη» η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου ICBM, λένε ΗΠΑ και Νότια Κορέα

​Η εκτόξευση πυραύλου ICBM από τη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα πιθανότατα αφορούσε τον ίδιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες που εξέδωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου ότι είχε εκτοξεύσει επιτυχώς έναν πύραυλο Hwasong-17 που ήταν ικανός να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Ένα προπαγανδιστικό βίντεο «χολυγουντιανού στυλ» που δημοσιεύτηκε από την Β.Κορέα έδειχνε τον Κιμ Γιογκ Ουν να επιβλέπει την εκτόξευση.

Ωστόσο, νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP ότι αυτοί και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο πύραυλος ήταν στην πραγματικότητα ένας Hwasong-15, ένας πύραυλος ICBM που εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά το 2017 και έχει επίσης την ικανότητα να πλήξει τις ΗΠΑ.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας διαπίστωσαν ότι αυτό που εκτοξεύτηκε στις 24 Μαρτίου ήταν ένα Hwasong-15», δήλωσε στο πρακτορείο ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος της περασμένης εβδομάδας πιθανότατα εκτοξεύτηκε σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η αποτυχημένη εκτόξευση αυτού που οι αναλυτές πιστεύουν ότι ήταν ένας Hwasong-17 στις 16 Μαρτίου.​ Σε εκείνη την περίπτωση, ο πύραυλος φέρεται να εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευση, προκαλώντας «βροχή συντριμμιών» στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: NY Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters