OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Βράζει» το Ιράν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες [vids]

09/01/2026 - 09:32
Ιράν

Social Media/via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Εκτός ελέγχου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν με τους πολίτες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και να βάζουν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια αντιδρώντας στην καταρρακωμένη οικονομία της χώρας.

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που ο οργισμένος λαός ξεχύθηκε στους δρόμους ενώ πολίτης στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό της χώρας, παρέσυρε με το αυτοκίνητό του μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας πανικό.

Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν 3 πόλεις της χώρας. Το βράδυ της Πέμπτης (08.01.2026) έγινε και η φονικότερη κινητοποίηση των τελευταίων 12 ημέρων στο Ιράν καθώς υπάρχουν αναφέρουν που αναφέρουν πως σκοτώθηκαν 13 διαδηλωτές.

The first government building in the Iranian capital of Tehran is on fire. pic.twitter.com/jjNyZHwa69

— (((Tendar))) (@Tendar) January 8, 2026

Στο Γκοργκάν, κόσμος εισέβαλε στην έδρα του κυβερνήτη και έβαλε φωτιά στο κτίριο. Παρανάλωμα του πυρός έγιναν και αρκετά αστυνομικά αυτοκίνητα. Με αμείωτο ρυθμό και οι διαδηλώσεις στο Ισφαχάν, καθώς πολίτες πυρπόλησαν το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τις ιρανικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. 8 από αυτούς είναι ανήλικοι. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ενώ πάνω από 2.000 έχουν συλληφθεί.

Tehran, tonight. pic.twitter.com/3Bxdnlmwb8

— Clash Report (@clashreport) January 8, 2026

Ιρανικά ΜΜΕ και οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 21 νεκρούς από την έναρξη των διαδηλώσεων, μεταξύ αυτών μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Η κυβέρνηση υπό τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προσπαθεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Από την ημέρα που έκλεισε το παζάρι της Τεχεράνης και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, οι αρχές ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και όπλα κατά του οργισμένου πλήθους. Ως απάντηση, το καθεστώς φέρεται πως έκοψε το διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες σε όλο το Ιράν με σκοπό να σταματήσει η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών.

🚨It’s 8:45 p.m. in Iran. Across Iran, people have risen up, and the country is now in the midst of a national uprising against 47 years of tyranny.

Chants:

“Long live the King.”
“Death to Khamenei.”
This is the final battle. Pahlavi will return.

Massive turnout in Tehran. pic.twitter.com/xyRPXgMIx2

— Navid Mohebbi نوید محبی (@navidmohebbi) January 8, 2026

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. «Πρέπει να αποφεύγεται κάθε βίαιη ή καταναγκαστική συμπεριφορά», δήλωσε προτρέποντας σε «διάλογο, διάλογο και ακρόαση των αιτημάτων του λαού».

Από την πλευρά του ο γιος του Σάχη, Ρεζά Παχλαβί κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις λέγοντας πως το καθεστώς του Ιράν είναι «βαθιά τρομοκρατημένο» και προσπαθεί να ρίξει το διαδίκτυο για να αναστείλει τις διαδηλώσεις.

Massive protests in and around Isfahan (3rd largest city in Iran) 👇

Regime forces are fleeing.

pic.twitter.com/P9JMemj6Ur

— Dr. Eli David (@DrEliDavid) January 8, 2026

Απειλές Τραμπ για τις δολοφονίες των διαδηλωτών

Με αφορμή τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την κυβέρνηση πως αν ξεκινήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους, τότε να περιμένουν πολύ σκληρό χτύπημα από τις ΗΠΑ.

«Τους έχω ενημερώσει ότι αν αρχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους, κάτι που έχουν την τάση να κάνουν κατά τη διάρκεια των ταραχών τους, θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που έδωσε.

Mass protests erupt in Tehran tonight.

People in Iran’s capital shouted from their homes and rallied in the streets on Thursday night after a call by the country’s exiled crown prince for a mass demonstration, witnesses said.

Internet access and telephone lines in Iran cut out… pic.twitter.com/eSRMmqAqFp

— WorldGeopolitics25 (@WGeopolitics25) January 8, 2026

«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Το ξέρουν και τους έχει ειπωθεί με πολύ έντονο τρόπο, ακόμα πιο έντονα απ’ ό,τι σας λέω τώρα, ότι αν το κάνουν αυτό, θα πληρώσουν ακριβά. Πρέπει να πιστεύετε σθεναρά στην ελευθερία», έστειλε μήνυμα προς τους Ιρανούς διαδηλωτές.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Αν αρχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους όπως έκαναν στο παρελθόν, νομίζω ότι θα δεχτούν πολύ σκληρό χτύπημα από τις ΗΠΑ» είχε πει πριν από λίγες ημέρες.

Με πληροφορίες από: Newsit

Tags: ΑΛΙ ΧΑΜΕΝΕΙΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΙΡΑΝ

Related Posts

Oreshnik
ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί την ΕΕ με τους Oreshnik: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»

09/01/2026 - 21:21
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, 24 ώρες χωρίς ίντερνετ η χώρα – Ο Χαμενεΐ «επιτίθεται» στον Τραμπ

09/01/2026 - 20:31
Πακιστάν - Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Τουρκία θέλει να μπει «σφήνα» στην αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν

09/01/2026 - 20:08

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 αρχίζει η ρωσική αντεπίθεση στο μέτωπο του Στάλινγκραντ

Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί την ΕΕ με τους Oreshnik: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»

Ιράν: Πάνω από 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, 24 ώρες χωρίς ίντερνετ η χώρα – Ο Χαμενεΐ «επιτίθεται» στον Τραμπ

Bloomberg: Η Τουρκία θέλει να μπει «σφήνα» στην αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν

Ουκρανία: Ένας νεκρός και ζημιές σε δύο ξένα εμπορικά πλοία από ρωσική επίθεση στην Οδησσό [pics]

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» σε συνεκπαίδευση με το Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα [pics]

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο «Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Εποχή»

Cyprus Daily News: «Υβριδική επίθεση της Ρωσίας στον Πρόεδρο της Κύπρου»

Top News

Καιρός: Έρχεται «πολική» εισβολή σε όλη τη χώρα - Κατακόρυφη «βουτιά» της θερμοκρασίας και χιόνια από την Κυριακή

Το παρασκήνιο της σύλληψης Μαδούρο σύμφωνα με την Washington Post: Το γνώριζε το Βατικανό, αρνήθηκε το καταφύγιο Πούτιν

Μαρία Σολωμού: «Μου έχει λείψει το τίποτα, δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να γεράσει με κάποιον»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έκλεψε» την παράσταση με τη λεοπάρ φόρμα που φόρεσε στην Αδελαΐδα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert