Βρετανία: «Πέπλο προστασίας» της RAF στα πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει αεροπλάνα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) για να προστατεύσει τα σκάφη της Μαύρης Θάλασσας που μεταφέρουν αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία, αναφέρει ένα δελτίο τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ που έγινε γνωστό στις 7 Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε να παρέχει αεροπορική ασφάλεια στα ουκρανικά λιμάνια μετά από ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές σιτηρών τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία αποχώρησε από την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες, την επιτήρηση και τις αναγνωρίσεις μας για να παρακολουθήσουμε τη ρωσική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε το δελτίο τύπου.

«Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων επιτήρησης, αεροσκάφη της RAF πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την περιοχή για να αποτρέψουν τη Ρωσία από την πραγματοποίηση παράνομων επιδρομών εναντίον πολιτικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά».

Στις 19 Ιουλίου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα θεωρούσε όλα τα πλοία που πλέουν προς τα ουκρανικά λιμάνια ως στρατιωτικούς στόχους.

Οι ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια έχουν αυξηθεί ξανά τις τελευταίες ημέρες, με επανειλημμένες πυραυλικές επιθέσεις με στόχο υποδομές σιτηρών στην περιοχή Ισμαΐλ της περιφέρειας της Οδησσού.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε επίσης ότι θα ανακοινώσει σύντομα σχέδια για μια παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τα τρόφιμα τον Νοέμβριο, ως μέρος των «προσπαθειών της να βοηθήσει ευάλωτα άτομα και οικονομίες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των ενεργειών του Πούτιν».

Ίσως δεν είναι τυχαίο πως η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για τη δραστηριότητα της RAF στην Μαύρη Θάλασσα έγινε γνωστή την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ βρισκόταν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία.

Πηγή: kyivindependent.com