Βρετανικό ΥΠΑΜ: Υπάρχουν σοβαρές ανακρίβειες στην υποτιθέμενη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ» [pic]

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει «σοβαρό επίπεδο ανακρίβειας» στην αναφερόμενη ευρέως διαρροή υποτιθέμενων εγγράφων με διαβαθμισμένες πληροφορίες των ΗΠΑ. «Οι αναγνώστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο να πιστεύουν τους ισχυρισμούς που ενδέχεται να συνιστούν διάδοση παραπληροφόρησης», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Twitter.

Οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν τη δημοσιοποίηση δεκάδων διαβαθμισμένων εγγράφων για να εκτιμήσουν τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στην εθνική ασφάλεια και στις σχέσεις με συμμάχους και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Τι ισχυρίζεται η Σεούλ

Σημειώνεται πως σήμερα η νοτιοκορεατική προεδρία υποστήριξε πως «σημαντικός αριθμός» των διαβαθμισμένων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη Νότια Κορέα, τα οποία διέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με άλλα, έχουν «πλαστογραφηθεί».

Η διαρροή αυτή, που σύμφωνα με το Πεντάγωνο δημιουργεί «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε αμηχανία σε διπλωματικό επίπεδο. Ορισμένα από τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν μοιάζει πράγματι να δείχνουν πως η Ουάσινγκτον συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τους συμμάχους της, όπως το Ισραήλ και η Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάποια από τα έγγραφα αναφέρονται στις ανησυχίες υψηλόβαθμων νοτιοκορεατών αξιωματούχων της εθνικής ασφαλείας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους μήπως δουν όπλα και πυρομαχικά, που παράγονται στη χώρα τους, να καταλήξουν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της πολιτικής της Σεούλ, η οποία έγκειται στο να μην πουλάει κανένα όπλο σε εμπόλεμες χώρες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters