Wagner: «Ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ρωσίας και άρχισε ξανά τη στρατολόγηση – Νέος αρχηγός, ο γιος του Πριγκόζιν»

Η μισθοφορική οργάνωση Wagner «επιστρέφει» στην στρατιωτική δομή της Ρωσίας, μετά τον θάνατο του επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον περασμένο Αύγουστο.

Με νέα δομή και νέο αρχηγό, η μισθοφορική οργάνωση φαίνεται να αρχίζει και πάλι να αναλαμβάνει στρατιωτικά καθήκοντα, προς το παρόν μόνο στο εσωτερικό της Ρωσίας. Όπως είχε προβλεφθεί από νόμο που είχε υπογράψει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η Wagner ενσωματώθηκε πλήρως στις ρωσικές δυνάμεις και συγκεκριμένα στην Εθνική Φρουρά (Rosgvardia). 

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, έχει αρχίσει και πάλι η στρατολόγηση μαχητών στο εσωτερικό της Ρωσίας, ιδίως στις περιοχές Περμ και Νοβοσιμπίρσκ. Επίσης, αναφέρουν πως ένας εκπρόσωπος της Wagner στη πόλη Περμ δήλωσε ότι αυτή η νέα μονάδα της Ρωσικής Φρουράς διευθύνεται από τον Παβέλ Πριγκόζιν, τον γιο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, και τον μοναδικό κληρονόμο του.

Προσλαμβάνουν όσους έχουν ήδη εμπειρία μάχης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη συμμετάσχει σε άλλες μισθοφορικές οργανώσεις.

«Δεν στρατολογούν πλέον φυλακισμένους»

Σύμφωνα με τα ρωσικά δημοσιεύματα, η πληρωμή θα κυμαίνεται από 80 χιλιάδες έως 240 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με τον τόπο όπου θα υπηρετήσουν οι μισθοφόροι. Η διάρκεια της σύμβασης είναι πάνω από 6 μήνες.

Το γραφείο του ομίλου Wagner στο Νοβοσιμπίρσκ ανέφερε ότι η στρατολόγηση συνεχίζεται εδώ και «δύο ή τρεις ημέρες». Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν δέχονται άτομα με ποινικό μητρώο», σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Μετά το θάνατο του Γεβγκένι Πριζκόζιν και ολόκληρης της ανώτατης ηγεσίας της Wagner σε αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο Αύγουστο, το Κρεμλίνο υποστήριζε ότι η οργάνωση νομικά δεν υπάρχει και η πλειοψηφία των πρώην μισθοφόρων υπέγραψαν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις του στρατού.

Αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η τελική μορφή των δυνάμεων της Wagner, ως μέρος πλέον της ρωσικής Εθνικής Φρουράς, και αν θα επιστρέψουν στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters