OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Κίνα και Ρωσία κάνουν «μυστικές συζητήσεις» για την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας στην Κριμαία

24/11/2023 - 20:37
Κριμαία
Share on FacebookShare on Twitter

Ρώσοι και Κινέζοι επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών τους που έχουν σχέση με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, στα τέλη Οκτωβρίου συζήτησαν σε μυστική συνάντηση τα σχέδια κατασκευής υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει την Κριμαία με το έδαφος της Ρωσίας, γράφει η εφημερίδα The Washington Post επικαλούμενη στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το γεγονός αυτό καθαυτό των συνομιλιών επιβεβαιώνει αφενός ότι η Ρωσία ανησυχεί για την ασφάλεια της γέφυρας της Κριμαίας (γέφυρα του Κερτς), η οποία δύο φορές τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από εκρήξεις που σημειώθηκαν με ενέργειες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Αφετέρου, υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που έχει για τη ρωσική κυβέρνηση η συγκοινωνιακή σύνδεση με την Κριμαία, καθώς και την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, επισημαίνουν ότι η σήραγγα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο από κατασκευαστικής άποψης ακόμη και σε ειρηνική περίοδο, ενώ σε περίοδο πολέμου ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής που βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου ποτέ δεν έχει κατασκευασθεί. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στο έργο εγκυμονεί κινδύνους και για την Κίνα επειδή οι εργαζόμενες στην Κριμαία εταιρείες εμπίπτουν στις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πεκίνο επίσημα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Παρόλα αυτά, η αλληλογραφία που υπέκλεψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνει ότι μια σειρά από κινεζικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το έργο. Πρόκειται ιδιαίτερα για την κινεζική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών (CRCC). Αναφέρεται επίσης ότι στη Σεβαστούπολη δημιουργήθηκε ένας ρωσοκινεζικός όμιλος που ασχολείται με το εν λόγω έργο. Ο επικεφαλής του ομίλου, ο επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Καλιούζνι, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με δημοσιογράφο «εχθρικού μέσου ενημέρωσης». Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε επιστολή με αποδέκτη τον Γκεόργκι Μουράτοφ, που εκπροσωπεί τη ρωσική κυβέρνηση στην Κριμαία εκ μέρους του Ρώσου προέδρου, ο Καλιούζνι έγραψε ότι η CRCC είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή της σήραγγας ως γενικός εργολάβος. Η κινεζική εταιρεία δεν σχολίασε το θέμα.

Κριμαία - γέφυρα Κερτς

Οι επίσημες αρχές της Μόσχας και του Πεκίνου όπως επίσης και το Κίεβο δεν σχολίασαν το δημοσίευμα της εφημερίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως θεωρεί την Κριμαία έδαφος της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Washington Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: WASHINGTON POSTΓΕΦΥΡΑ ΚΕΡΤΣΚΙΝΑΚΡΙΜΑΙΑΡΩΣΙΑΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Ρουμανία: Συγκλονιστικό βίντεο με αυτοκίνητο να «απογειώνεται» στον αέρα αφού ο οδηγός έχασε τον έλεγχο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert