Washington Post: Ο Τραμπ επέλεξε τον στρατηγό Μάτις για τη θέση του υπουργού Άμυνας

 Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον στρατηγό ε.α. των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις (James Mattis) για τον θώκο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, έγραψε σήμερα η εφημερίδα The Washington Post επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφασή του πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Διαψεύδει εκπρόσωπος του Τραμπ

Ένας εκπρόσωπος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, διέψευσε με μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα προταθεί για να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.
Η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, ανέφερε νωρίτερα πως ο Τραμπ έχει επιλέξει τον στρατηγό ε.α. των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις και επρόκειτο να ανακοινώσει την απόφασή του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

O 66χρονος αποστρατεύτηκε ως επικεφαλής της US Central Command την άνοιξη του 2013, μετά από πάνω από 40 χρόνια στο Σώμα Πεζοναυτών. Με 44 χρόνια υπηρεσίας, ο Ματίς ήταν επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003.
Είναι γνωστός ως “Mad Dog” (“Τρελό Σκυλί”) και ηγήθηκε της Μάχης της Φαλούτζα, το 2004 στο Ιράκ, που υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές στον ιρακινό πόλεμο.
Θεωρείται ως ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες της γενιάς του που είχαν την μεγαλύτερη επίδραση, ο οποίος συνδύαζε στρατηγική σκέψη με ενίοτε…άκομψη γλώσσα.Το 2005 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε “ότι έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους”.

O Mattis είναι σήμερα ένας διακεκριμένος συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δίνοντας διαλέξεις για την ηγεσία και τη στρατηγική. Ήταν διακεκριμένος ερευνητής στο Dartmouth (John Sloan Dickey Center for International Understanding) το 2013.

Για να αναλάβει το αξίωμα του υπουργού Άμυνας, το Κογκρέσο θα πρέπει να περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα παρακάμπτει προηγούμενο ομοσπονδιακό νόμο, βάσει του οποίου πρέπει να περάσουν τουλάχιστον επτά χρόνια από τη στιγμή της απόσυρσης από την ενεργό υπηρεσία για να αναλάβει απόστρατος καθήκοντα υπουργού Άμυνας. Το Κογκρέσο προέβη σε αντίστοιχη εξαίρεση μόνο άλλη μια φορά, όταν ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ (George Marshal) ανέλαβε καθήκοντα το 1950.