ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑ: «Οι αντάρτες τα χρησιμοποιούν» επιμένει η Μόσχα

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Έκθεση εμπειρογνωμόνων της Ρωσικής Ομοσπονδίας η οποία επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων από τους μαχητές της αντιπολίτευσης στην Συρία στο Χαλέπι στις 19 Μαρτίου έχει σταλεί από την Μόσχα στον  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι-Μουν ο οποίος με την σειρά του την απέστειλε 
 σε ομάδα επιθεωρητών, δήλωσε ο εκπρόσωπός του κ. Μάρτιν Νεσίρκε.

 Η έκθεση των Ρώσων ειδικών με τα αποτελέσματα της εμπειρογνωμοσύνης που πραγματοποιήθηκε στον τόπο της χημικής επίθεσης στα προάστια της συριακής πόλης του Χαλεπιού, διαβιβάστηκε στις 9 Ιουλίου από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ κ. Βιτάλι Τσούρκιν  στον κ. Μπαν Γκι-Μουν.
Απόρριψη από την  κυβέρνηση των ΗΠΑ
Είχε προηγηθεί προ μερικών ημερών απόρριψη από την  κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώσεων που έκανε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, κ. Βιτάλι Τσούρκιν, περί του ότι υπάρχουν «αποδείξεις» πως Σύροι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων την 19η Μαρτίου στην επαρχία Χαλέπι.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Τζέι Κάρνεϊ είχε πει  πως πρόκειται για αναπόδεικτους ισχυρισμούς.και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει μια τέτοια παραδοχή.
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει αντιθέτως κατηγορήσει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Η Κάρλα ντελ Πόντε
Να σημειωθεί επίσης ότι  η  ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία ανακοίνωσε τον Μάιο  ότι «δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα που να προκύπτει ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην σύγκρουση.(…)Κατά συνέπεια μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω αυτούς τους ισχυρισμούς», προστίθεται σε ανακοίνωση της επιτροπής, η οποία με την διατύπωση αυτή δείχνει να διαψεύδει  δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα  σε δημοσιογράφους ένα από τα μέλη της, η Ελβετίδα εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία είχε μιλήσει  για χρήση του αερίου σαρίν από τους Σύρους αντάρτες.
Συγκεκριμένα, η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και μέλος σήμερα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, Κάρλα ντελ Πόντε, έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων και συγκεκριμένα του αερίου σαρίν από τους αντάρτες στη Συρία.

«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε, οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, έχουν κάνει χρήση αερίου σαρίν», είχε πει  η κ. Ντελ Πόντε σε συνέντευξή της στο ελβετο-ιταλικό ραδιόφωνο.