OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Σημαντική στρατηγική νίκη κατά των Χούτι

15/07/2015 - 11:36
Share on FacebookShare on Twitter

Δυνάμεις προσκείμενες στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέσπασαν το διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν και συνοικίες της πόλης, εκδιώκοντας τους σιίτες αντάρτες Χούτι χθες Τρίτη, σε μια απροσδόκητη προέλαση τους έπειτα από μήνες αδιεξόδου στο πεδίο, ανακοίνωσε η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης.

Οι μάχες ακολούθησαν την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την οποία είχε μεσολαβήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Μαχητές που πρόσκεινται στον πρόεδρο Χάντι πήραν τον έλεγχο της κεντρικής συνοικίας Χορμαξάρ, ενώ πηγές ανέφεραν ότι μαίνονταν μάχες κοντά στο λιμάνι.

Με την υποστήριξη αεροσκαφών της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, οι δυνάμεις αυτές εξαπέλυσαν μιας ευρείας κλίμακας επίθεση στο Άντεν αυτή την εβδομάδα για να ανακαταλάβουν εδάφη που έλεγχαν οι σιίτες αντάρτες και μονάδες του στρατού πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι. «Το διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν και το Χορμαξάρ εκκαθαρίστηκαν από τα στοιχεία των Χούτι και του Σάλεχ» μετά την επιχείρηση τμημάτων των ένοπλων δυνάμεων τα οποία «υποστηρίζουν τη νομιμότητα», σε συντονισμό με «τις δυνάμεις της λαϊκής αντίστασης» και την «άμεση υποστήριξη της συμμαχίας» υπό σαουδαραβική ηγεσία, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Υεμένης Ράτζεχ Μπάντι.
Δήλωσε ακόμη ότι αναμένει το Άντεν να εκκαθαριστεί πλήρως από τους σιίτες μαχητές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζει από τα τέλη του Μαρτίου τους Χούτι και τους συμμάχους του σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τον Χάντι στην εξουσία. Ακόμη, εκπαιδεύει μονάδες του στρατού προσκείμενες στον πρόεδρο και κάνει συχνά ρίψεις όπλων και πυρομαχικών στις δυνάμεις που πολεμούν τους Χούτι.

Ο Χάντι ανατράπηκε όταν οι Χούτι, που σύμφωνα με δυτικές χώρες και τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εξορίστηκε στο Ριάντ όταν οι δυνάμεις των Χούτι προέλασαν προς το Άντεν, όπου είχε καταφύγει αρχικά.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, όπου υπάρχει απελπιστική έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, κατέρρευσε τη Δευτέρα, αφού η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφές ότι δεν την αναγνωρίζει και συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές. «Οι μάχες στο Άντεν ξεκίνησαν (σ.σ. χθες) το πρωί, με τις δυνάμεις να προσεγγίζουν το Άντεν από διάφορες θέσεις», δήλωσε ο Αλί αλ Αχμάντι, εκπρόσωπος των Νότιων Επιτροπών Αντίστασης, που πολεμούν εναντίον των Χούτι.
«Μετά τις σφοδρές μάχες που συνεχίστηκαν επί ώρες, οι δυνάμεις μπόρεσαν να μπουν στο αεροδρόμιο και στη βάση Μπαντρ και σκότωσαν έναν μεγάλο αριθμό ανταρτών»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ κατάφερε να διανείμει ιατροφαρμακευτική βοήθεια στο Άντεν, αλλά επισήμανε ότι η διανομή τροφίμων καθυστερεί.

Tags: ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΥΕΜΕΝΗΧΟΥΤΙ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Η Πολεμική Αεροπορία σε τροχιά κυριαρχίας: Ο πόλεμος φέρνει εμπόδια στα τουρκικά Eurofighter

Καιρός σήμερα: Μεταβολή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert