Υεμένη: Χερσαία επιχείρηση του στρατού κατά της Αλ Κάιντα

Ο στρατός της Υεμένης πραγματοποίησε χερσαία επιχείρηση για να εκκαθαρίσει περιοχές του νότου από την Αλ Κάιντα, δέκα ημέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν το θάνατο 60 ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στρατιώτες με την υποστήριξη παραστρατιωτικών ομάδων του στρατού πραγματοποίησαν επίθεση στις περιοχές Αχουάρ και Μαχφάντ στην επαρχία Αμπιάν και αλ-Χούτα, Αζαν, αλ-Ράουντα και αλ-Σαΐντ στην επαρχία Σάμπουα. «Η εκστρατεία θα συνεχιστεί μέχρι την εκκαθάριση των περιοχών αυτών από τα μέλη της Αλ Κάιντα», τόνισε.
(Στην φωτογραφία το Υπουργός Άμυνας της Υεμένης, Στρατηγός Μοχαμεντ Νασιρ Αχμεντ, μιλά στα στρατεύματα λίγο πριν την επιχείρηση.)

Συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών της Αλ Κάιντα και του στρατού σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στην περιοχή Λαχμάρ, κοντά στην Μαχφάντ. Σφοδρές μάχες επίσης σημειώθηκαν κοντά στο αλ-Σαΐντ όπου μαχητές του τρομοκρατικού δικτύου προέβαλαν αντίσταση στην προέλαση του στρατού.
Ο Χουσέιν αλ-Ουαΐσι, διοικητής των Επιτροπών Λαϊκής Άμυνας, πολιτοφυλακής του στρατού, επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες του μετείχαν στις μάχες. «Υπάρχει επίσημη απόφαση να εκκαθαριστούν οι επαρχίες Σάμπουα και Αμπιάν από την Αλ Κάιντα».

Μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν υποχωρήσει σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Σάμπουα και Αμπιάν, αφού εκδιώχθηκαν το 2012 από το στρατό από τις μεγάλες πόλεις της Αμπιάν.
Στις 19 και 20 Απριλίου σε επιδρομές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης εναντίον βάσεων και στρατοπέδων εκπαίδευσης της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPΑ) στις περιφέρειες αυτές σκοτώθηκαν 60 αντάρτες.

Παρά τα επανειλημμένα πλήγματα που έχει δεχθεί η AQPΑ παραμένει η πιο επικίνδυνη και με τη μεγαλύτερη δράση οργάνωση, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.