OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Αυτονομιστές έχουν περικυκλώσει δύο στρατιωτικές βάσεις στο Άντεν [pics]

20/08/2019 - 14:00
Υεμένη
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αυτονομιστές στη νότια Υεμένη περικύκλωσαν σήμερα δύο κυβερνητικές στρατιωτικές βάσεις κοντά στο λιμάνι Άντεν, προκαλώντας νέες συγκρούσεις μεταξύ μέχρι πρότινος συμμάχων οι οποίες περιπλέκουν περαιτέρω τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι αυτονομιστές και η κυβέρνηση της Υεμένης ανήκαν στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα και τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας το 2014.

Όμως οι αυτονομιστές αποσύρθηκαν από τη συμμαχία νωρίτερα αυτό τον μήνα καταλαμβάνοντας μάλιστα την προσωρινή έδρα της κυβέρνησης της Υεμένης στο Άντεν στις 10 Αυγούστου.

Η πρωτοβουλία στο Άντεν

Από σήμερα πολιορκούν το αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού στη Ζινζιμπάρ, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Άντεν, στην επαρχία Αμπίάν, όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Υεμένη

Το δεύτερο στρατόπεδο που έχουν περικυκλώσει βρίσκεται στην αλ Κάουντ, στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Άντεν και Αμπιάν, και σε αυτό έχει τη βάση της η στρατιωτική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενημέρωσης της Υεμένης Μουάμαρ αλ Ιριάνι, οι αυτονομιστές ζητούν από τους στρατιώτες που βρίσκονται στις βάσεις να παραδοθούν και προειδοποιώντας σε αντίθετη περίπτωση ότι θα υποστούν «μια επίθεση».

Εκπρόσωπος του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου, ο Νίζαρ Χάιταμ, επιβεβαίωσε ότι δύο στρατόπεδα των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν περικυκλωθεί από τους αυτονομιστές.

«Δύο στρατόπεδα έχουν περικυκλωθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ζώνη Ασφαλείας”», όπως επεσήμανε στο Twitter.

Το άλλο μέτωπο

Σε άλλο μέτωπο στα βόρεια ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύκτας εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούτι στη Σανάα. Οι επιδρομές φαίνεται να αποτελούν απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες εναντίον πετρελαϊκών στόχων της Σαουδικής Αραβίας.

Η βία και η διάσπαση του συνασπισμού ενδέχεται να εγείρουν εμπόδια στις προσπάθειες του ΟΗΕ να προωθήσει μια ειρηνευτική συμφωνία και στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχει ωθήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στα πρόθυρα του λιμού.

«Αυτό που συμβαίνει στην Αμπιάν είναι μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση από το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης.

Η Σαουδική Αραβία που επιθυμεί ο συνασπισμός να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των Χούτι, κυρίως κατά μήκος των συνόρων της, έχει ζητήσει τη σύγκληση συνόδου προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση στο Άντεν, όμως η άρνηση των αυτονομιστών να επιστρέψουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης στις κυβερνητικές δυνάμεις έχει καθυστερήσει τη διεξαγωγή της.

Η πολιορκία από τους αυτονομιστές δύο κυβερνητικών βάσεων στην επαρχία Αμπιάν, γενέτειρα του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν.

Οι αυτονομιστές στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης και κατέλαβαν το Άντεν αφού κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα που πρόσκειται στον Χάντι ότι συμμετείχε σε μια επίθεση των Χούτι με πυραύλους εναντίον των δυνάμεων της νότιας Υεμένης.

Η διαμάχη έχει φέρει στο φως τις διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του βασικού της συμμάχου στον συνασπισμό, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που χρηματοδοτούν τους αυτονομιστές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΝΤΕΝΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣΚΥΒΕΡΝΗΣΗΥΕΜΕΝΗ

Related Posts

Ιράν - iDF
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Βομβαρδίστηκε η μοναδική εγκατάσταση του Ιράν για την ανάπτυξη υποβρυχίων

25/03/2026 - 15:28
drones
ΚΟΣΜΟΣ

Λετονία – Εσθονία: Ουκρανικά τα drones που έπεσαν στις χώρες της Βαλτικής – Είχαν στόχο τη Ρωσία

25/03/2026 - 14:37
USS Abraham Lincoln
ΚΟΣΜΟΣ

USS Abraham Lincoln: Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση ενάντια στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο

25/03/2026 - 14:29

Διαβάστε Επίσης

IDF: Βομβαρδίστηκε η μοναδική εγκατάσταση του Ιράν για την ανάπτυξη υποβρυχίων

Πολεμικό Ναυτικό: «Όπου υπάρχει γαλάζιο, υπάρχει Ελλάδα» – Το μήνυμα των στελεχών για την 25η Μαρτίου [vid]

Λετονία – Εσθονία: Ουκρανικά τα drones που έπεσαν στις χώρες της Βαλτικής – Είχαν στόχο τη Ρωσία

USS Abraham Lincoln: Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση ενάντια στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert