OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί τους Χούθι ότι «στρατιωτικοποιούν» εμπορικά λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα

09/01/2022 - 07:58
Υεμένη - Ερυθρά θάλασσα
Share on FacebookShare on Twitter

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στην Υεμένη κατηγόρησε σήμερα τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Χοντέιντα και της Σαλίφ για στρατιωτικούς σκοπούς, γεγονός που τα καθιστά νόμιμους στόχους, μετά την κατάληψη αυτή την εβδομάδα ενός πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι –που πιστεύεται ότι στηρίζονται από το σιιτικό Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας– κατέλαβαν τη Δευτέρα το πλοίο Rwabee, με σημαία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καταγγέλλοντας ότι μεταφέρει «στρατιωτικό υλικό». Ο συνασπισμός από την πλευρά του έκανε λόγο για «πειρατεία» ενός πλοίου που μετέφερε ιατρικό υλικό.

«Το λιμάνι της Χοντέιντα είναι το κεντρικό λιμάνι από το οποίο γίνεται η εισαγωγή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων» στην Υεμένη, δήλωσε ο Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του συνασπισμού, δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα στρατηγό, η κατάληψη του πλοίου οργανώθηκε από το λιμάνι της Χοντέιντα, ενώ αυτό της Σαλίφ χρησιμεύει για την «κατασκευή» στρατιωτικού υλικού.

«Δεν θέλουμε να στοχοθετούμε τα λιμάνια (…) επιθυμούμε να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη, πολιτική λύση», πρόσθεσε ο αλ Μάλικι, όμως σημείωσε ότι αν οι Χούθι χρησιμοποιούν πολιτικές εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς, τότε αυτές καθίστανται στόχοι.

Saudi-led coalition says Houthi actions turn Yemen ports into legitimate targets https://t.co/vLVgwebKtP pic.twitter.com/8ZMOeKFx9u

— Reuters (@Reuters) January 8, 2022

Την Τρίτη ο συνασπισμός είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στα δύο λιμάνια, αν οι αντάρτες δεν αφήσουν ελεύθερο το Rwabee.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία», σημείωσε σήμερα ο αλ Μάλικι.

Από την πλευρά τους οι Χούθι μετέδωσαν μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Al Massirah, το οποίο ελέγχουν, εικόνες που ελήφθησαν, σύμφωνα με τους ίδιους, από το πλοίο, στις οποίες φαίνονται μεταξύ άλλων «τεθωρακισμένα», «λεωφορεία για στρατιώτες» και «διάφορος εξοπλισμός».

Παράλληλα, σε μια διάψευση των κατηγοριών ότι τα λιμάνια χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, δήλωσε ότι η αποστολή του ΟΗΕ πραγματοποιεί κάθε ημέρα και κάθε εβδομάδα επισκέψεις στα λιμάνια της επαρχίας Χοντέιντα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Στοκχόλμης.

Τη συμφωνία αυτή υπέγραψαν το 2018 οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη με στόχο να διατηρηθούν σε λειτουργία τα λιμάνια της χώρας.

Τα λιμάνια της Σαλίφ και της Χοντέιντα, που βρίσκονται και τα δύο στην επαρχία Χοντέινα και είναι υπό τον έλεγχο των Χούθι, αποτελούν τις βασικές εισόδους της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, από την οποία εξαρτάται το 80% του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι περιορισμοί στην εισαγωγή καυσίμων και άλλων προϊόντων στην Υεμένη αποτελούν βασικό σημείο τριβής μεταξύ του συνασπισμού και των ανταρτών.

Οι Χούθι κατηγόρησαν την Τετάρτη τον αραβικό συνασπισμό ότι ανάγκασε ένα πέμπτο πλοίο που μετέφερε καύσιμα στη Χοντέιντα να κατευθυνθεί προς σαουδαραβικό λιμάνι.

Εξάλλου η περιοχή αυτή της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί σημαντική θαλάσσια οδό, κυρίως για τη μεταφορά πετρελαίου. Περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου διέρχονται καθημερινά από την Ερυθρά Θάλασσα με προέλευση το Κουβέιτ, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί 377.000 άνθρωποι. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι θάνατοι οφείλονται στις έμμεσες επιπτώσεις της σύγκρουσης και κυρίως στην έλλειψη πόσιμου νερού, την πείνα και τις ασθένειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

(Φωτο Αρχείου)

Tags: ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΥΕΜΕΝΗΧΟΥΘΙ

Related Posts

Ζελένσκι - Πολωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

19/12/2025 - 17:00
Ουκρανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

19/12/2025 - 16:07
Orlan-10
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

19/12/2025 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

ER-GMLRS: O πύραυλος εκτεταμένης εμβέλειας ξεπέρασε τα 100 χλμ σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση από HIMARS

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που αγαπάει τη χωρά μου και θέλει να βοηθήσει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert