Το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα των Χούθι, γνωστό και ως Ανσαραλά, ανακοίνωσε σήμερα 13/9/2026 τη διεξαγωγή επίθεσης με πυραύλους και drones εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.
Οι συγκρούσεις ευρείας κλίμακας που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δυτική Υεμένη προκάλεσαν εκατοντάδες απώλειες και στις δύο πλευρές, οδηγώντας στον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Στρατιωτική κλιμάκωση
Απαντώντας στην προέλαση των ανταρτών, οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εξαπέλυσαν πλήγματα κατά μήκος των ακτών στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι Χούθι κατήγγειλαν επανειλημμένους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς.
The Yemeni Air Force is hitting Houthi fighters and vehicles inside the kill box on the coast.
— 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐚𝐞𝐥 𝐀𝐫𝐢𝐳𝐚𝐧𝐭𝐢 (@ColdBrief) September 12, 2026
For eleven years the Houthis fought from caves, reverse slopes and ridgelines where aircraft could not reach them.
Now they are standing on a plain 13 metres above sea level with one… pic.twitter.com/JGVVx6XRSy
Ο εκπρόσωπος των ανταρτών για στρατιωτικά θέματα, Γιαχία Σάρια, ανέφερε μέσω X πως η επίθεση είχε στόχο «αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου από όπου διευθύνεται η επίθεση εναντίον του έθνους και του λαού μας, στη στρατιωτική βάση στη Σαρούρα», κοντά στα σύνορα.
رداً على استمرار العدو السعودي المجرم في عدوانه على بلدنا نفذت القوات المسلحة اليمنية عملية عسكرية نوعية استهدفت من خلالها مخازن الأسلحة وغرف القيادة والسيطرة التى تدير العدوان على بلدنا وشعبنا في القاعدة العسكرية بمنطقة شرورة السعودية.
— العميد.يحيى سريع (@Yah_Saree) September 12, 2026
وقد نفذت العملية بدفعة كبيرة من الصواريخ…
Παράλληλα, η σαουδαραβική πολιτική προστασία ανέφερε δύο τραυματισμούς από συντριβή βλήματος στην Τζαζάν.
Οι Χούθι, που είχαν κηρύξει θαλάσσιο αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο, προέλασαν ταχύτατα, καταλαμβάνοντας την Πέμπτη τη Μόκα και την Παρασκευή τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας και τα νησιά στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, ελέγχοντας πλέον τη στρατηγική θαλάσσια οδό που συνδέει Ευρώπη και Ασία.
Γεωπολιτικό πλαίσιο
Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, η Υεμένη βυθίστηκε εκ νέου στον πόλεμο από τον Ιούλιο, εν μέσω της ευρύτερης κρίσης στη Μέση Ανατολή που πυροδοτήθηκε από την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν την 28η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Axios, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να διατάξει βομβαρδισμούς κατά των Χούθι, παρά το αίτημα του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια δύο τηλεφωνικών επικοινωνιών τους την Πέμπτη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι οι Χούθι, οι οποίοι είχαν δεχθεί αμερικανικά πλήγματα το 2025 λόγω επιθέσεων σε εμπορικά πλοία, του ζήτησαν να μην εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης.




