Υπόθεση Khashoggi: Η Τουρκία κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για “συγκάλυψη” ενόχων

Σκληρή γλώσσα από την Άγκυρα για τις ενέργειες του Ριάντ.

Onalert Newsroom
Υπόθεση Khashoggi: Η Τουρκία κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για “συγκάλυψη” ενόχων

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένας σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως τα σχόλια του εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας έχουν στόχο να συγκαλύψουν τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, προσθέτοντας ότι οι δράστες είναι απίθανο να βρεθούν με την έρευνα που διεξάγει η Σαουδική Αραβία.

Ο Γιασίν Ακτάι, ο οποίος είναι σύμβουλος του Ερντογάν στο κόμμα του προέδρου, το AKP, έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε αφού απέτυχαν «διαπραγματεύσεις» για να πεισθεί να επιστρέψει στο βασίλειο. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως πιστεύουν ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος.

«Περιμένουν από μας να πιστέψουμε πως οι δολοφόνοι το έκαναν αυτό από μόνοι τους. Αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο. Όλα είναι ξεκάθαρα, αλλά γίνεται προσπάθεια να τα συγκαλύψουν λίγο», δήλωσε ο Ακτάι.

Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» της εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική εισαγγελία και είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο φόνος αυτός ήταν προμελετημένος.

«Όλα αυτά τα μέτρα είναι σίγουρα θετικά, όμως είναι επίσης ανεπαρκή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας πως «δεν είναι ικανοποιημένος» από ορισμένες εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική δικαιοσύνη.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την ποινή του θανάτου για πέντε κατηγορουμένους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας πως ο Τζαμάλ Κασόγκι ναρκώθηκε και διαμελίσθηκε τις 2 Οκτωβρίου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο εκπρόσωπος του σαουδάραβα εισαγγελέα, ο υπαρχηγός των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, είχε διατάξει να επαναπατριστεί ο Κασόγκι με τη θέλησή του ή διά της βίας, όμως ο αρχηγός της ομάδας των «διαπραγματευτών» που εστάλη επιτόπου έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν.

«Μας λένε πως (ο Κασόγκι) σκοτώθηκε επειδή έφερε αντίσταση όταν θέλησαν να τον πάνε πίσω στη χώρα του. Όμως στην πραγματικότητα ο φόνος αυτός, όπως έχουμε ήδη πει, ήταν σχεδιασμένος εκ των προτέρων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ο διαμελισμός του πτώματος δεν έγινε αυθορμήτως. Είχαν κατ’ αρχάς φέρει τα πρόσωπα και τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνουν. Με άλλα λόγια, είχαν ήδη σχεδιάσει πώς θα τον σκότωναν και πώς θα τον διαμέλιζαν», πρόσθεσε.

Καθώς η σαουδαραβική εκδοχή που παρουσιάσθηκε σήμερα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμπαν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε «να αποκαλυφθούν αυτοί που αληθινά παρήγγειλαν» την επιχείρηση.

«Δεν πρέπει η υπόθεση αυτή να κλείσει μ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ρίξουμε φως σε όλες τις πλευρές αυτού του φόνου», πρόσθεσε 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου