Ο πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, δήλωσε ότι το Κίεβο «δεν μπορεί να ελπίζει σε ένα θαύμα» και να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχασε στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ονειρεύεται την αποκατάσταση είτε των συνόρων της που καθιερώθηκαν με την κατάρρευση της σοβιετικής κυριαρχίας το 1991 είτε των συνόρων λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει την αποκατάσταση των συνόρων του 1991, αλλά αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη με τη βία και ότι θα χρειαστεί διπλωματία και χρόνος.
Η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και πλέον οι ένοπλες δυνάμεις της ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας, όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
«Ελπίζω ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα που εξακολουθούν να ελπίζουν σε κάποιο είδος θαύματος που θα φέρει ειρήνη στην Ουκρανία, στα σύνορα του 1991 ή του 2022, και ότι θα υπάρξει μεγάλη ευτυχία μετά», δήλωσε ο Ζαλούζνι, ο οποίος ήταν δημοφιλής αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων τα πρώτα δύο χρόνια του πολέμου, σε ομιλία του σε φόρουμ στο Κίεβο την Πέμπτη.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εχθρός εξακολουθεί να έχει πόρους, δυνάμεις και μέσα για να εξαπολύσει επιθέσεις στην επικράτειά μας», τόνισε.
Ο Ζαλούζνι, ο οποίος είναι 51 ετών, αντικαταστάθηκε από τη θέση του ανώτατου διοικητή τον Φεβρουάριο του 2024, μετά από μήνες διαφωνιών με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Τώρα είναι πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Λονδίνο.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στο BBC τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει προσωρινά κάποια εδάφη, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Είπε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχτεί μια «επώδυνη λύση» για την επίτευξη ειρήνης, αν και ο ουκρανικός λαός δεν θα δεχόταν ποτέ την κατοχή από τη Ρωσία.
Ο Ζαλούζνι πρόσθεσε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο φθοράς για περισσότερο από ένα χρόνο και, δεδομένων των μικρότερων δυνάμεων της Ουκρανίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, η μόνη ελπίδα του Κιέβου είναι να βασιστεί στην προηγμένη τεχνολογία.
«Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για έναν πόλεμο επιβίωσης υψηλής τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας ελάχιστους ανθρώπινους πόρους, ελάχιστους οικονομικούς πόρους για την επίτευξη μέγιστου οφέλους», είπε.
«Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να καταλάβουμε ότι: Οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί μας πόροι είναι περιορισμένοι· η εξάρτησή μας από τη βοήθεια των εταίρων μας είναι απολύτως προφανής και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ζαλούζνι εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στους Ουκρανούς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι αυξάνεται, μετά την αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.
Πηγή: Reuters