Ζαπορίζια: Τουλάχιστον 23 νεκροί από ρωσική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής αμάχων – Σκληρές εικόνες

Μια οχηματοπομπή που μετέφερε Ουκρανούς πολίτες επλήγη νωρίτερα σήμερα από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, όπως είπε ο κυβερνήτης της και σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τουλάχιστον 23 νεκροί και 28 τραυματίες.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, όλοι τους άμαχοι, οι διασώστες βρίσκονται εκεί», έγραψε στο Telegram ο Ολεξάντρ Σταρούκ.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε πτώματα να κείτονται στο έδαφος ή μέσα στα οχήματα. Ένας κρατήρας είχε δημιουργηθεί στο έδαφος μεταξύ δύο σειρών οχημάτων.

Από την πρόσκρουση του πυραύλου στο έδαφος πετάχθηκαν κομμάτια χώματος στον αέρα, ενώ θραύσματα έπεσαν πάνω στα αυτοκίνητα. Τα τζάμια των οχημάτων – κυρίως αυτοκίνητα αλλά και τρία φορτηγάκια — έχουν σπάσει.

Μέσα στα οχήματα βρίσκονταν τα υπάρχοντα των ιδιοκτητών τους: κουβέρτες και βαλίτσες.

Πλαστικά σεντόνια έχουν τοποθετηθεί πάνω από το πτώμα μιας γυναίκας και ενός νεαρού άνδρα που βρίσκονταν μέσα σε ένα πράσινο αυτοκίνητο. Μια νεκρή γάτα βρισκόταν στο πίσω κάθισμα.

Δύο πτώματα βρίσκονταν σε ένα φορτηγάκι, τα τζάμια του οποίου είχαν σπάσει, ενώ οι πόρτες του ήταν γεμάτες θραύσματα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, με αφορμή την ρωσική επίθεση στη Ζαπορίζια, εναντίον της αυτοκινητοπομπής, ανέφερε πως η Ρωσία είναι «κράτος τρομοκράτης», που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή και αψηφά τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες του πολέμου, εννοώντας προφανώς την στόχευση αμάχων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτα ο Βλαντιμίρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε, αναγνώρισε την Ζαπορίζια και την Χερσώνα ως ανεξάρτητα κράτη, ενόψει και της σημερινής ανακοίνωσης προσάρτησής τους – μαζί με το Ντονμπάς – στην Ρωσία.

Στις περιοχές αυτές πραγματοποιήθηκαν και τα διαβόητα πλέον «δημοψηφίσματα» το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναγνωρίζεται προς το παρόν από κανέναν κράτος πλην της ίδιας της Ρωσίας.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την χαρακτηρίζει, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στοχοθετεί αμάχους.