Ζαπορίζια: Βολές ρωσικών MLRS από τις παρυφές του πυρηνικού εργοστασίου – Βίντεο ντοκουμέντο

Μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων κατάφερε να αποκτήσει ένα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει  ρωσικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) να λειτουργούν μέσα από την επικράτεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Η δημοσιογραφική ομάδα εκδίδει το The Insider, ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης με επίκεντρο τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει η Ουκρανική Pravda, από όσα έχουν γίνει γνωστά το βίντεο γυρίστηκε το βράδυ της 2ας προς την 3η Σεπτεμβρίου. Στο ντοκουμέντο αποτυπώνεται πως τα ρωσικά MLRS βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τη μονάδα ισχύος του πυρηνικού εργοστασίου.

Το Insider ζήτησε από ειδικούς της Ομάδας Πληροφοριών Συγκρούσεων (CIT) να εξετάσουν το βίντεο.

Η άποψή τους είναι η ακόλουθη: «Το βίντεο δείχνει τις καπνοδόχους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, οι οποίες είναι επίσης ορατές σε πανοραμικές φωτογραφίες από την Google. Το βίντεο πράγματι τραβήχτηκε από την απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου, με την κάμερα να δείχνει προς το νότο. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος εκτόξευσης των πυραύλων βρίσκεται στα δυτικά του θερμικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Ζαπορίζια».

Πάντως, αν και – όπως σημειώνουν – στα δυτικά του θερμικού πυρηνικού αντιδραστήρα βρίσκεται το έδαφος των πυρηνικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου, οι ειδικοί της Ομάδας Πληροφοριών Συγκρούσεων κρατούν μια επιφύλαξη, λέγοντας πως το εάν οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν πραγματικά από το εσωτερικό του εργοστασίου είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με απόλυτη βεβαιότητα.

Όπως επισημαίνει η πολιτική αναλύτρια Κατερίνα Κρουκ, ακόμη κι αν οι ρωσικοί πύραυλοι δεν εκτοξεύονται μέσα από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια αλλά δίπλα από αυτό, τούτο σημαίνει πως ούτως ή άλλως η Ρωσία χρησιμοποιεί τις ευαίσθητες και άκρως επικίνδυνες εγκαταστάσεις ως «ασπίδα» επειδή οι Ουκρανοί δεν θα ρισκάρουν να επιχειρήσουν την στόχευση των ρωσικών MLRS.

Πηγή: Με πληροφορίες από pravda.com.ua