Ζελένσκι: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ντονέτσκ, μια ανάσα από το «θερμό μέτωπο» της Μπαχμούτ [pics, vid]

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο πιό θερμό μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, το Ντονέτσκ, πολύ κοντά στην Μπαχμούτ, πραγματοποίησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε βίντεο που κοινοποίησε ο σύμβουλος του Ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Αντον Γκερασένκο, καταγράφεται ο Ζελένσκι να φτάνει σε ένα συγκρότημα όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι στρατιώτες.

«Με τιμά η παρουσία μου εδώ σήμερα, στα ανατολικά της πατρίδας μας, το Ντονμπάς. Και με τιμά να να βραβεύω τους καλύτερους από τους ήρωές μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας σφίξω το χέρι, να σας ευχαριστήσω που υπερασπίζεστε τη χώρα και την κυριαρχία της, εδώ, στα ανατολικά της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο λογαριασμός του Ουκρανού Προέδρου στο Telegram, σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι βρέθηκε πολύ κοντά στην πόλη Μπαχμούτ.

Η Μπαχμούτ είναι αυτή τη στιγμή το κυριότερο μέτωπο του πολέμου, με τον ρωσικό στρατό και τους μισθοφόρους της Wagner να επιχειρούν να την καταλάβουν επί μήνες, κάτι που όχι μόνο δεν καταφέρνουν, αλλά πληρώνουν και ιδιαίτερα βαρύ τίμημα σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Άλλωστε όπως ανέφερε το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις 15 Φεβρουαρίου, η επιλογή Ζελένσκι να υπερασπιστεί την Μπαχμούτ «είναι πιθανότατα μια στρατηγικά ορθή προσπάθεια, παρά το κόστος της για την Ουκρανία».

Η υπεράσπιση της Μπαχμούτ από την Ουκρανία ανάγκασε το Κρεμλίνο να «ξοδέψει» μεγάλο μέρος δυνάμεων του Ομίλου Wagner και να δεσμεύσει ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις υψηλής αξίας για να διατηρήσει την όποια φθοροποιό πρόοδο. Η ουκρανική άμυνα της Μπαχμούτ έχει εγκλωβίσει σημαντικές ρωσικές δυνάμεις και πιθανότατα θα θέσει ευνοϊκούς όρους για μια μελλοντική ουκρανική αντεπίθεση, υποστήριζε το ISW.

Δείτε φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters από την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ντονέτσκ: